Piispa Repo joulukirkkojen kävijäryntäyksestä: Ihmiset hakevat evankeliumia

Jouluenkeli_olki420

Kotimaa24 kertoi eilen, että joulunajan kirkkohartauksissa ja jumalanpalveluksissa on eri puolilla Suomea koettu kävijäryntäys edellisvuoteen verrattuna. Ihmisten aktivoitumista on selitetty muun muassa kirkon lisääntyneellä medianäkyvyydellä ja talouskriisillä.
Kun Kotimaa24 julkaisi uutisen, sen kommenttiosioon alkoi kertyä tietoa myös muiden kuin suurten paikkakuntien jouluisten kirkkokäyntien kasvaneesta määrästä.

Tampereen piispa Matti Repo, mistä seurakuntalaisten aktiivisuus johtui?
– Uskon, että ihmiset yksinkertaisesti hakevat jouluunsa hengellistä sisältöä. He osaavat kyllä kodeissaan valmistella ruoat, koristeet ja lahjat, mutta kirkosta he hakevat evankeliumin sanomaa: Jumala on syntynyt ihmiseksi olemaan meidän kanssamme ja antamaan meille toivon, Repo sanoo.
– Elämässä on niin paljon hallitsematonta, tulevaisuus sisältää niin paljon huolenaiheita, joihin ei yksittäinen ihminen saa otetta: Euroopan talouskriisi, kansojen levottomuudet, ilmastonmuutos. Eihän näitä hallitse asiantuntijatkaan. Usko Jumalaan antaa turvaa ja luottamusta tulevaan, hän jatkaa.
Tampereen Pyynikin seurakunnassa, Aleksanterin kirkossa, on vuosikymmenten ajan ollut perinteenä piispan toimittama jouluaaton sanajumalanpalvelus kello 17. Tänä vuonna siellä oli 800 henkeä, viime vuonna 700.
– Tänä vuonna oli toki plusasteita, kun vuosi sitten oli -26 pakkasta, mutta eipä silloinen kylmä estänyt noinkaan suurta joukkoa.
Repo kertoo osallistuneensa myös kirkoissa järjestettyihin koulujen joulujuhliin, joissa hänen tyttärensä olivat läsnä. Hänen mukaansa näissäkin tilaisuuksissa oli aistittavissa, että osallistuneet haluavat joululta nimenomaan hengellistä sisältöä eivätkä vain ulkonaisia tapoja.
Kirkossa on pitkään toivottu, että myös normaalien sunnuntaimessujen kävijämäärät lähtisivät nousuun. Mitä pitäisi tehdä?
– Ehkä ensi hätään pitäisi toimittaa ne jouluajan palvelukset sellaisella hengellisellä rohkeudella ja rakkaudella, joka kutsuu mukaansa myös sesongin ulkopuolella. Kirkkoon tulijoiden on saatava kokea, että täällä on hyvä olla, koska täällä Jumala itse koskettaa sydäntä ja tänne muutkin tulevat, Repo pohtii.

Lue ”Yhteys seurakuntaan löytynyt uudella tavalla” – Joulukirkoissa kävijäryntäys

Edellinen artikkeliChangemaker-verkosto sai rauhanpalkinnon
Seuraava artikkeliPorin papit saa nyt helposti kiinni

Ei näytettäviä viestejä