Piispa Matti Repo: Jumalanpalvelusyhteisön messu ei voi olla protesti seurakuntaa vastaan

Jumalanpalvelusyhteisöjen messuja koskevia neuvotteluja pitäisi pystyä käymään paikallisesti ja neuvotteluissa pitäisi olla pitkämielisyyttä. Näin sanoi Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo vieraillessaan keskiviikkona Radio Dein ja Kotimaan
Piispan kyselytunnilla.

Studiossa Repoa haastatelleet toimittajat puuttuivat piispainkokouksen syyskuussa antamaan ohjeistukseen. Siinä toivottiin, että erilaiset jumalanpalvelusyhteisöt jäsennettäisiin nykyistä selvemmin osaksi paikallisseurakuntien toimintaa. Suosituksessa huomautettiin, että ketään ei tulisi syrjiä sen paremmin sukupuolen kuin virkakäsityksenkään takia.

Suosituksen painotuksia tulkitaan käytännössä eri tavoin. Toiset korostavat naispapin oikeuksia, toiset naispappeuden vastustajan.

Repo sanoi Piispan kyselytunnilla, että suositus koskee sekä herätysliikkeiden toimintaa että seurakuntien omia messuja, joita järjestetään muina ajankohtina kuin sunnuntaiaamuisin. Hänen mukaansa piispainkokous toivoo, että jokainen jumalanpalvelusyhteisöjen messu nähdään selkeämmin osana seurakunnan jumalanpalveluselämää.

– Se [messu] ei voi olla protesti seurakuntaa vastaan eikä kilpailla seurakunnan yhteisen messun kanssa.

Revon mukaan piispainkokous haluaa painottaa ehtoollisen yhdistävää voimaa.

– Ehtoollisen sakramentin luonne on sellainen, että se yhdistää Kristuksen ruumiin jäseniä. Siinä ei saa silmä sanoa korvalle, että en tarvitse sinua.

”Helposti kuvittelee, että kaikki ovat meitä vastaan”

Repo kommentoi lähetyksessä myös turvapaikanhakijoiden ja kirkon suhdetta. Revon mukaan luterilainen kirkko on perinteisesti painottanut hädänalaisten auttamisessa evankelioinnin sijaan diakonista lähestymistapaa. Piispan mukaan evankeliumi kutsuu kyllä luokseen ajallaan.

Toisaalta Repo totesi, että Suomessa pitäisi nähdä, että ”lähetyskenttä tulee meidän luoksemme koko ajan”. Hänen mukaansa suomalaisten luterilaisten pitäisi avata silmänsä myös kotoisessa ekumeniassa.

– Olemme itseriittoisia emmekä näe muita kirkkokuntia, jotka ovat Suomessa pieniä mutta muualla suuria. Yhteistyön mahdollisuudet pitäisi nähdä.

Matti Repo on ollut Tampereen piispa pian kymmenen vuotta. Häneltä kysyttiin, mikä virassa on yllättänyt eniten. Repo vastasi, että se, kuinka paljon piispa tekee työtä seurakuntatasolla. Hän kertoi viimeisimmästä piispantarkastuksestaan Pirkkalassa.

– Oli hyvä huomata, kuinka paljon siellä oli yhteistyökumppaneita, jotka haluavat tehdä yhteistyötä seurakunnan kanssa. Tämä on ollut positiivinen yllätys. Helposti kuvittelee, että kaikki ovat meitä vastaan, meiltä menee kaikki resurssit ja kohta kukaan ei meistä tykkää. Asia on päinvastoin. Meihin luotetaan ja meidän kanssamme halutaan tehdä yhteistyötä.

Piispaa haastattelivat Radio Dein ohjelmapäällikkö Kai Kortelainen, Kotimaan päätoimittaja Mari Teinilä, viestintäjohtaja Sami Kallioinen Tampereen seurakunnista sekä Seurakuntalainen.fi:n päätoimittaja Sari Savela. Ohjelman voi kuunnella kuukauden ajan Radiot.fi-palvelussa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Naispapittoman messun peruminen kuohuttaa Oulussa – Tuomiorovasti: ”1990-luvulle ei ole paluuta”

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliBjörn Vikström virallisesti ehdolle arkkipiispaksi
Seuraava artikkeliVäitös: Rauhantekijöinä näyttäytyvät papit voivat toimia myös riidankylväjinä

Ei näytettäviä viestejä