Piispa Jari Jolkkonen: Moraaliposeeraus on iskevä termi, aion ryöstöviljellä sitä jatkossakin

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen otti tällä viikolla lähetetyllä Radio Dein ja Kotimaan yhteisellä Piispan kyselytunnilla kantaa sananvapauteen, keskustelun tasoon sosiaalisessa mediassa sekä siihen, miksi hän käyttää sanoja moraaliposeeraus ja hyvesignalointi.

Jolkkosta tenttaamassa keskiviikkoisessa lähetyksessä olivat Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin, Savon Sanomien artikkelitoimittaja Vesa Kärkkäinen, Radio Dein toimittaja Ariel Neulaniemi ja Kotimaan toimituspäällikkö Freija Özcan. Ohjelman voi kuunnella täällä.

Piispalta kysyttiin näkemystä siitä, miten sananvastuuta voisi parhaiten lisätä ja oliko esimerkiksi presidentti Trumpin Twitter-tilin jäädyttäminen oikea ratkaisu.

– Täytyy myöntää, etten oikein osaa vastata siihen, onko Twitter-tilin jäädyttäminen paras ratkaisu. Siinä tilanteessa varmaan ainakin väliaikaisesti oli. Mutta noin pidemmän päälle kyllähän siihen ongelmiakin liittyy. Meidän pitäisi kuitenkin saada ilmaista erilaiset poliittiset näkemykset, Jolkkonen sanoi.

Toisaalta ahkerana twiittaajana tunnettu Jolkkonen totesi Twitterin ja sosiaalisen median saastuneen kielenkäytöltään niin, että sitä on masentavaa seurata.

– Olen ihmetellyt, että monet kristitytkin ovat lähteneet epäkunnioittavaan ja epäasialliseen puhumiseen, jossa pahantahtoisesti tulkitaan toisten viestejä. Tämä pahantahtoinen tulkinta tai epäluulon hermeneutiikka on minusta yksi niitä kaikkein suurimpia ongelmia.

Pahantahtoisuuden Jolkkonen arveli johtuvan siitä, että ihmisessä on paljon pahantahtoisuutta.

– Sitä, mitä sydän on täynnä, niin suu puhuu, hän totesi.

Piispa rinnasti epäasiallisen puheen päin punaisia ajamiseen ja kertoi pohtineensa, olisiko rikesakko hyvä ratkaisu ongelmaan.

– Se on tietysti vaikea kysymys, kuka semmoisen langettaa, hän pohti.

– Tuomiokapituli jo nimensä puolesta, Vesa Kärkkäinen ehdotti eikä osunut ihan harhaan.

Jolkkonen totesi, että tuomiokapitulilla on velvollisuus valvoa kirkon työntekijöiden ja pappien sanankäyttöä.

– Ei somemaailma ole kirkon työntekijöille kaitsennasta vapaa vyöhyke, eivät myöskään ne suljetut kanavat.

Jolkkonen: Sosiaalisessa mediassa jaetaan ”meihin hyviin” ja ”teihin pahoihin”

Sananvapaudesta päästiin piispan omiin sanavalintoihin. Jari Jolkkonen listasi viime vuonna Karjalan teologisen seuran symposiumissa nykymaailman kiusauksia ja mainitsi niistä yhdeksi moraaliposeerauksen ja hyvesignaloinnin. Mitä hän sillä tarkoitti?

– Kaikki meistä muistavat kuvan, jossa väistyvä Amerikan presidentti poseeraa Washingtonissa kirkon edessä Raamattu kädessä. Tiedämme, että siitä on Black Lives Matter -mielenosoittajat raivattu väkivaltaisesti pois. Mikä on se sana, jolla kuvaisimme tätä kuvaa? Englannin kielellä se on minusta moral grand standing, joka voidaan suomentaa vaikkapa moraaliposeeraukseksi, Jolkkonen sanoi.

– Minä olen sitä kerran käyttänyt ja määritellyt myös, että se on toisten yläpuolelle asettumista ja omien hyvien tekojen esittelemistä ja vielä semmoisessa merkityksessä, että toinen osoitetaan alamittaiseksi.

Koti-Suomessa Jolkkonen näkee sosiaalisessa mediassa henkeä, jossa halutaan olla aidosti hyvän asian puolesta, mutta se ilmaistaan tavalla, joka jakaa ihmiset meihin hyviin ja teihin pahoihin.

– Esimerkiksi ilmastonmuutos on niin vakava juttu, että meidän pitäisi saada kaikki sen taakse eikä tehdä sitä semmoista, että nyt tämä kuuluu vain meille hyville ihmisille. Tämä on ihan kohtalonkysymys!

Kielenkäytön perusteella nykyään määritellään myös poliittisia kantoja. Moraaliposeeraus ja hyvesignalointi ovat sanoja, jotka liitetään usein perussuomalaiseen ajatteluun. Se herättää kysymyksen, mikä on piispa Jolkkosen oma poliittinen kanta.

– Pidän tosi tärkeänä sitä, että kirkko ei samastu mihinkään poliittiseen puolueeseen ja että kirkko on puoluepoliittisesti riippumaton. Se on todella tärkeä juttu. Sen puolesta aion tehdä töitä, Jolkkonen sanoi.

Moraaliposeerausta hän pitää kuitenkin iskevänä terminä.

– Aion ryöstöviljellä sitä jatkossakin.

Lue myös:

Piispa Jari Jolkkonen: Populismi ja moraaliposeeraus ovat kirkonkin kiusauksia

Piispa Jari Jolkkonen: Luther vastusti hemmottelevaa light-kristillisyyttä

***

Seuraa Kotimaata
Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliEmeritusarkkipiispa John Vikström haluaa laajentaa kirkon avioliittonäkemystä – ”On kyse ihmisarvosta ja tasa-arvosta”
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Ketkä istuvat pöydän ääressä? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Ei näytettäviä viestejä