Piispa Jari Jolkkonen: Populismi ja moraaliposeeraus ovat kirkonkin kiusauksia

Kirkolla ja kristityillä on monia kiusauksia, kun ne kantavat vastuuta nykyajassa. Näin sanoi Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen teologisessa symposiumissa, jonka Karjalan teologinen seura järjesti Joensuussa 10.–11.2.

Ensimmäinen kiusauksista on Jolkkosen mukaan vetäytyminen. Teki kirkko niin tai näin, aina joku suuttuu tai ymmärtää väärin. Kirkosta erotaan mitä ihmeellisimpien ja kaukaisimpien asioiden vuoksi. Tässä ilmapiirissä vetäytyminen voi houkutella.

Toinen kiusaus on yksinkertaistavien vastauksien antaminen monimutkaisiin asioihin, Jolkkonen sanoi.

On esimerkiksi helppo vaatia lisää rahaa hyviin asioihin, mutta sitä ei pitäisi tehdä pelkästään valtion omaisuutta myymällä tai lainarahalla. Ylivelkaantuminen olisi Jolkkosen mukaan varastamista tulevilta sukupolvilta.

– Joskus kirkon ääntä käyttävillä on kiusauksena unohtaa, että politiikka on vaikeaa, hidasta ja monimutkaista. Meidän tulee kunnioittaa niitä, jotka uskaltavat lähteä politiikan mankeliin ja jaksavat etsiä kokonaisetua.

Kolmas kiusaus suhteessa maailmaan on populismi, jonka Jolkkonen jakoi ksenofobialla ja kansallistunteella ratsastavaan oikeistopopulismiin sekä ”herravihasta”, sortajista ja uhriutumisesta polttoainetta saavaan vasemmistopopulismiin. Molemmilla on pitkä ja väkivaltainen historia.

– Sekä kansallissosialismi että kommunismi olivat pohjimmiltaan antikristillisiä ideologioita ja jättivät jälkeensä suuronnettomuusalueen. Annettakoon molempien levätä rauhattomuudessa.

Neljäs kiusaus ovat Jolkkosen mukaan nykykielellä moraaliposeeraus ja hyvesignalointi.

– Tällöin halutaan aidosti olla hyvien asioiden puolella, mutta myös muiden yläpuolella ja oikeutettuja arvostelemaan muita.

Luterilainen uskonpuhdistus puolusti Jumalan lahjavanhurskautta ja kohdisti koko murskaavan tykistönsä omavanhurskautta vastaan. Siksi on Jolkkosen mielestä outoa, että kirkollisessakin keskustelussa saatetaan langeta moraaliposeeraukseen.

Hänen mukaansa piispojakin houkutellaan usein tuomareiksi, jotka tuomitsevat pahat poliitikot tai ihmiset ja sanoutuvat heistä irti.

Lue lisää Jari Jolkkosen ja professori Serafim Seppälän symposiumissa pitämistä puheenvuoroista 21.2. ilmestyneestä Kotimaasta.

Kuva: Olli Seppälä. Piispa Jari Jolkkonen Jyväskylän Kirkkopäivillä toukokuussa 2019.

Lue myös:

”Kuin Julius Caesarin Rubicon-joen ylitys” – Symposium johdatti uskontodialogin yllätyksiin

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliRauhan Tervehdys: Oulussa aloittaa ryhmä lestadiolaisesta liikkeestä irtautuneille tytöille
Seuraava artikkeli”Niilo on meidän hommissamme” – Niilo Yli-Vainiolla oli ymmärtäjiä myös luterilaisessa kirkossa

Ei näytettäviä viestejä