Piispa Askola: ”Vieraanvaraisuus on tapa kunnioittaa Jumalaa”

Askola_Irja_siviilit205Irja Askola puhuessaan tänään Loviisan rauhanfoorumin ekumeenisessa torimessussa. ­– Eristäytymällä ja kyräilemällä meistä tulee häviäjiä, joskus jopa hävittäjiä.

Askolan saarnaan aiheena oli Markuksen evankeliumin 9. luvun jakeet 2–8, joissa kerrotaan Kristuksen kirkastumisesta. Opetuslapset olisivat halunneet jäädä vuorelle, mutta Jeesus palautti heidät todellisuuteen.

– Siis takasin kutsumuksen keskelle: rakentamaan sovinnon siltoja, kattamaan vieraanvaraisuuden pöytiä, avaamaan rauhan ikkunoita. Varmaan heidän oli haikeaa jättää kutsumuksensa kukkula ja oivalluksensa erityinen hetki. Mutta lähdettävä oli. Palattava sinne, missä oivallus omasta kutsumuksesta tulee todeksi arjessa, keskellä elämän monimutkaisuutta.

Askolan mukaan eurooppalaisille kristityille lintukodosta jalkautuminen merkitsee ”entistä voimakkaampaa sitoutumista pelon selättämiseen ja luottamuksen rakentamiseen”.

– Jokainen meistä voi löytää arkiset tapansa kutsua erilaisia ihmisiä samalle toimintakentälle tai yhteiseen ruokapöytään. Jokaiselle on tarjolla mahdollisuus – arvailujen ja ennakkoluulojen sijasta – kiinnostua toistemme uskonnoista ja elämää ylläpitävistä tavoista. On tullut aika opetella puhumaan ”uskonnoksi ” toistemme kanssa.

Askola muistutti saarnansa lopussa, että ”ystävyyspuhe on kristityn nettietiketti”.

– Vihapuheella rikomme sekä itseämme että toisiamme.  Eristäytymällä ja kyräilemällä meistä tulee häviäjiä, joskus jopa hävittäjiä. Vieraanvaraisuus on vuosituhantinen tapa kunnioittaa Jumalaa: kotiin kutsuttu vieras kantaa viestiä Luojaltasi, joka on hänet luonut.

Edellinen artikkeliKarhu oli suomalaisten ensimmäinen jumala
Seuraava artikkeliKatolinen kirkko: ”Suomessa tilaa ilmestyksille”

Ei näytettäviä viestejä