Perhossa kirkkoherranvaali ratkesi täpärästi – ja äänestysprosentti oli huikeat 46,2

Entistä useammassa seurakunnassa kirkkoherran valitsevat nykyisin luottamushenkilöt. Yksi perustelu on, että vaalien äänestysprosentit tahtovat jäädä alhaisiksi. Näin ei ole kaikkialla. Perhossa järjestettiin sunnuntaina kirkkoherranvaali, jossa äänestysprosentti oli yli 46.

Ehdokkaita 2 700 jäsenen keskipohjalaisen Perhon seurakunnan kirkkoherraksi oli kaksi, Himangan seurakunnan vs. kappalainen Eija Seppä ja Kajaanin seurakunnan kappalainen Jukka Kekki.

Vaali oli tiukka, sillä valituksi tullut Seppä sai 435 ääntä ja toiseksi jäänyt Kekki 407 ääntä. Eroa oli 28 ääntä.

– Äänestysprosentti 46,2 voi tuntua korkealta, mutta täällä ollaan totuttu korkeisiin prosentteihin kirkollisissa vaaleissa. Edellisissä kirkkoherranvaaleissa 30 vuotta sitten äänestysprosentti oli yli 70, kertoo vt. kirkkoherra Raimo Kytölä.

Kytölän mukaan korkeita äänestysprosentteja selittää ensinnäkin se, että Perhossa kirkkoon kuuluu yli 93 prosenttia asukkaista. Toinen syy on se, että kunnassa on vahva vanhoillislestadiolainen vaikutus: peräti joka kolmannen kuntalaisen lasketaan kuuluvan liikkeen piiriin.

– Takavuosikymmeninä vanhoillislestadiolaisten ja muiden seurakuntalaisten välillä oli voimakkaita vastakkainasetteluja. Ehkä joitain haavoja on niistä ajoista vieläkin parantumatta. Joskus on saattanut ollut sellaistakin henkeä vaaleissa, että kuka tahansa muu valitaan paitsi vanhoillislestadiolainen, Kytölä sanoo.

Viime sunnuntain vaalissa Jukka Kekki laskettiin vanhoillislestadiolaiseksi ehdokkaaksi.

Kuva: Perhon seurakunta

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPiispa Laajasalo eduskunnalle: Kun tehtävässäsi vastuu on liian suuri, voit luottaa Kristuksen armoo
Seuraava artikkeliPerheneuvojan ja nuorten vanhempien vinkit isovanhemmalle: Anna aikaa, älä arvostele!

Ei näytettäviä viestejä