Pastori Sadinmaa tahtoo vallankumouksen ja papit valtaistuimelta

Sadinmaa205Kai Sadinmaa palaa tuoreessa artikkelissaan Kirkonkellarissa kohua nostattaneeseen Breivik-vertaukseensa. Sadinmaa herätti paljon keskustelua verrattuaan joukkosurmaajaa Anders Behring Breivikiä ja Björn Wahlroosia toisiinsa.

Hän kertoo saaneensa kirjoituksestaan valtavasti palautetta. ”Kohu oli käsittämätön. Wahlroos on julkisuuden henkilö. Hänen toimiaan ja ajatuksiaan on lupa arvostella. Wahlroos on esittänyt avoimesti useaan otteeseen raflaavia ajatuksiaan yhteiskunnasta. Niin myös Breivik. Näiden 1ikonien1 julkiset kuvat eivät ole minun keksintöäni. ’Syntini’ oli siinä, että asetin nämä kaksi toisiaan muistuttavaa kuvaa rinnakkain. Kerroin ääneen sen minkä jokainen voi halutessaan havaita. Breivikin ja Wahlroosin hymyjä vertaamalla halusin provosoiden korostaa heidän ajattelunsa ja laajemmin, terrorismin ja finanssikapitalismin, yhteneväisyyttä. Se oli monille tabu”, Sadinmaa kirjoittaa.

Hän jatkaa todeten, että papit ja kirkon johto ovat huolissaan Wahlroosin mahdollisesti loukatuista tunteista samaan aikaan kun ’wahlroosilainen’ rosvokapitalismi on viemässä koko Eurooppaa perikatoon. ”He puolustavat Mammonaa ja sitä palvovaa eliittiä tilanteessa joka päinvastoin vaatii vallitsevan epäoikeudenmukaisen ja tuhoavan politiikan kirkasta ja vastaansanomatonta tuomiota ja selkeää asettumista ihmisen puolelle. Kumartamalla saalistajia, kirkko legitimoi ja siunaa vallitsevan tuhoon johtavan taloushegemonian.”

”Ikävä kyllä, tässä ei ole mitään uutta. Näin kirkko on toiminut kautta aikojen. Kirkko on lähtökohtaisesti vahvojen ja voittajien kirkko. Apostolisen suksession ja piispojen kätten päälle panemisen kautta papit ovat nielleet jo satoja vuosia kirkollisen itsesensuurin.”

Sadinmaan mukaan dogmaatikkojen sisäpiiri on alistanut teologian, evankeliumin ja kirkon maallisen vallan palvelukseen. ”He sulkevat valtapoliittisella ja kontekstista irrallaan olevalla, taivaissa leijuvalla, vesitetyllä julistuksella, suuren joukon ihmisiä kirkon ulkopuolelle. He eivät mene sisälle Jumalan valtakuntaan, eivätkä päästä sinne muitakaan.”

”Dogmaattisuus ja puhtaan opin vaatimus ovat sulkeneet ihmisiltä taivaan portit ja tehneet kirkosta elitistisen, hylkäävän ja tekopyhän.”

”Meidän on vapautettava evankeliumi valtaideologian ja dogmaattisuuden kahleista. On tehtävä teologinen vallankumous, sysättävä opillisuuteen halvaantunut pappisvalta valtaistuimelta ja vallattava kirkko takaisin ihmiselle.”

Koko kirjoitus Kirkonkellarissa

Edellinen artikkeli”Urkujen käyttö ei perustu valtaan”
Seuraava artikkeliKaarina Hazard: Toivoisin kirkolta ankaruutta

Ei näytettäviä viestejä