Pastori puhui moskeijassa: ”Elämäni erikoisin tilanne”

Helsingin Mikaelin seurakunnan pastori Tuomas Pitkänen puhui viime perjantaina marttyyriudesta Helsingin Mellunmäen Resalat-moskeijssa. Pitkänen puhui shiiamuslimien juhlassa, jota vietetään Muhammedin lapsenlapsen marttyyrikuoleman johdosta.

Kutsu puhumaan tuli imaami Abbas Bahmanpourilta. Kolme viikkoa aikaisemmin muslimit olivat vierailleet Mikaelinkirkossa YK:n väkivallattomuuden päivänä.

Pitkänen kommentoi moskeijavierailuaan Facebook-sivuillaan tilaisuuden jälkeen: ”Oli hienoa osallistua muslimien rukoushetkeen, ja ottaa osaa heidän pyhän kokemukseensa. Paikalla oli varovasti arvioiden enemmän ihmisiä kuin mitä Mikaelinkirkkoon mahtuu. Tunnelma oli lämmin ja tiivis. Puheen jälkeen tehtiin vielä videohaastattelu imaamin kanssa Iranin uutisiin. Kotiin viemisiksi saimme maittavat lämpimät ateriat. Tästä on hyvä jatkaa yhteistyötä”, hän kirjoitti päivityksessään.

– Kyseisessä moskeijassa ollaan valveutuneita. He haluavat ylläpitää vuoropuhelua, jolloin ulkopuolinenkin voi tulla pitämään luennon, Pitkänen kommentoi Kotimaa24:lle.

Hän on saanut vuoropuhelun käymisestä positiivista palautetta.

– Myös imaami sanoi puheen jälkeen aistineensa, että porukka oli siellä hyvin tyytyväistä. Moskeijassa moni muslimi tuli juttelemaan ja sanoi, että heille on tärkeää se, että ihminen ylipäänsä uskoo Jumalaan.

Dialogin käyminen ei ole toiminnan tukemista

Tuomas Pitkänen sanoo, että periaatteessa hän olisi valmis vierailemaan myös muiden uskontokuntien tilaisuuksissa.

– En tiedä, miksei mihin tahansa tilaisuuteen voisi mennä puhumaan. Kysymys on varmaan enemmänkin siitä, mitä siellä puhuu. On eri asia, tukeeko jonkun toimintaa vai käykö dialogia.

Joskus netin keskustelupalstoilla asetetaan vastakkain luterilaisen kirkon suhtautumineen muihin uskontokuntiin ja esimerkiksi suhtautuminen luterilaiseen Lähetyshiippakuntaan. Tuomas Pitkänen, voisitko mennä puhumaan myös Lähetyshiippakunnan tilaisuuteen?

– Tärkeintä on se, että keskustelua käydään kaikkien kanssa. Mikään ei sinänsä ole este.

Pitkänen muistuttaa uskontojen välisen vuoropuhelun merkityksestä erityisesti vallitsevassa yhteiskunnallisessa tilanteessa, jossa Suomeen saapuu paljon turvapaikanhakijoita.

– Olisi typerää sulkea silmät todellisuudelta. Pointti puheessani moskeijassakin oli ennen kaikkea se, että me tiedämme liian vähän toisistamme ja tunnemme liian vähän toisiamme. Se taas johtaa siihen, että tulee stereotyyppisiä ajatuksia toisista ja silloin myös pelätään.

Edellinen artikkeliVarastorakennus paloi hätämajoituskeskuksessa
Seuraava artikkeli”Senegalissa islam on toisenlaista kuin arabimaissa”

Ei näytettäviä viestejä