Palkittu Horisontti on Ylen näkökulmasta indie-tuotanto – kirkko toimii tuotantoyhtiönä

Ensi kertaa jaettu Kotimaa-säätiön Uskontojournalismipalkinto myönnettiin tänään tiistaina 5.12. Horisontti-ohjelman toimittajille Anna Patroselle, Samuli Suonpäälle ja Ville Talolalle. Horisontti on Yle Radio 1:n tilaama ohjelma, jonka tekijät ovat Kirkon viestinnän (entiseltä nimeltään Kirkon tiedotuskeskus) palveluksessa.

Ylen näkökulmasta Horisontti on niin sanottu indie-tuotanto eli ulkopuolisen tuotantoyhtiön tekemä valmis paketti, jonka Yle ostaa.

– Horisontti on juuri sitä, mitä haluamme, sanoo Yle Radio 1:n ohjelmapäällikkö Kaj Färm.

Färmin mukaan Horisontti on ainoa Ylen asiaohjelma, jossa uskontojen asioita käsitellään viikoittain.

– Pidämme säännöllisesti yhteyttä ohjelman tekijöihin, mutta puutumme harvoin sen sisältöihin. Saatamme kysyä tai vinkata aiheista ja esittää toiveita saaman tapaan kuin muidenkin indie-tuotantojen kanssa, Färm sanoo.

Kirkon puolella Horisontin tuottaja on ohjelmapäällikkö Kimmo Saares Kirkon viestinnästä.

– Ohjelmaa uudistettiin perusteellisesti vuoden 2015 alussa. Uskontojournalismi on tekemisen ytimessä. Käsitteen aihepiiriin kuuluvat henkiset ja hengelliset ilmiöt, mutta myös etiikan ja arvokysymysten käsittely.

Saareksen mukaan Ylen kanssa käydyissä uudistuskeskusteluissa kiinnitettiin huomiota seuraaviin seikkoihin: suoran lähetyksen tuntu, vankka pohjatyö ja asiantuntemus, intohimo ja innostus, toistuvuus ja tunnistettavuus.

Pitkä historia

Nyt palkittua 45-minuuttista Horisonttia tehdään 40 ohjelmaa vuodessa. Lisäksi kuullaan 12 uusintaa. Horisonttia on tehty 1990-luvun alkupuolelta lähtien. Ohjelmalla on tällä hetkellä 83 000 kuulijaa viikossa.

Viime keväänä Horisonttia juonsivat Ville Talola ja Anna Patronen. Nyt Horisonttia pitkään tehnyt Talola on virkavapaalla, ja hänen tilallaan on Samuli Suonpää. Ohjelmalla voi satunnaisesti olla muitakin juontajia tuuraamassa. Ennen Patrosta Horisonttia teki usean vuoden ajan Simo Alastalo. Aiemmin Horisontin tekijöitä ovat olleet muiden muassa Lisa Enckell ja Anneli Vartiainen.

Pisimpään Horisonttia on kuitenkin tehnyt Pirjo Almusa, joka oli sen toimittaja yli 20 vuotta, kunnes jäi muutama vuosi sitten eläkkeelle.

– Horisontti oli aloittaessaan 1990-luvun alkupuolella kokonaan uusi ohjelma. Sen edeltäjä Kirkko näinä päivinä keskittyi pääosin luterilaisen kirkon asioihin, vaikka käsiteltiin siinä muutakin. Uudessa makasiiniformaatissa oli tarkoitus puhua entistä enemmän uskonnoista myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Almusan mukaan yksi Horisontin tekemistä ohjaava periaate oli alusta lähtien se, että ohjelma antaa äänen eri uskontojen ja kirkkokuntien edustajille.

– Annoimme heidän itsensä puhua, emme puhuneet heistä.

Almusa kokee tehneensä uskontojournalismia, vaikka vielä 1990-luvulla käsitettä ei juuri käytetty.

Horisontti lähetetään Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin kello 12.15. Ohjelmat voi kuunnella myös
Yle Areenassa
.

Kuva: Olli Seppälä. Horisontin nauhoitus 1.12. Ylen studiossa P6. Toimittajina Samuli Suonpää ja Anna Patronen.

Lue myös:

Ensi kertaa jaettava Kotimaa-säätiön Uskontojournalismispalkinto Horsontti-ohjelman tekijöille

Edellinen artikkeliMiksi Jumala sallii pahan? – Väitös etsii vastausta 1200- ja 1300-lukujen kaitselmuksen teologiasta
Seuraava artikkeliPiispat päivittivät lähetystyön peruslinjauksen – mukana ensi kertaa maahanmuuttajien tukeminen

Ei näytettäviä viestejä