Päivi Räsäsen käräjäoikeudessa aiemmin hylättyjä syytteitä käsitellään nyt hovioikeudessa

Päivi Räsänen ja Juhana Pohjola hovioikeudessa 31.8.2023

Hovioikeus käsittelee tällä viikolla kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) syytteitä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Oikeuskäsittely alkoi tänään torstaina 31.8., ja se jatkuu perjantaina 1.9.

Päivi Räsästä syytetään kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syytteet koskevat Räsäsen lausuntoja homoseksuaalisuudesta Luther-säätiön sivuilla vuonna 2004 julkaistussa pamfletissa, Twitterissä vuonna 2019 sekä Ruben Stillerin radio-ohjelmassa Yle Puheella vuonna 2019.

Luther-säätiötä edustava Juhana Pohjolaa syytetään puolestaan Räsäsen kirjoittaman pamfletin julkaisemisesta ja saatavilla pitämisestä.

Käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet keväällä 2022. Käräjäoikeuden mukaan Räsäsen lausunnoista osa oli homoseksuaaleja loukkaavia, mutta ne eivät kuitenkaan olleet laissa kiellettyä vihapuhetta. Lisäksi käräjäoikeuden mukaan Räsänen ei ollut todellisuudessa sanonut niitä asioita, joita syyttäjä katsoi hänen sanoneen. Syyttäjän mukaan syytteessä esitetään perusteltu ja objektiivinen tulkinta Räsäsen lausumien merkityksestä.

Syyttäjä valitti ratkaisusta hovioikeuteen, jossa asiaa nyt käsitellään. Ratkaistavana on siis paitsi Räsäsen lausumien luonne myös se, mitä Räsänen todella sanoi. Sekä Räsänen että Pohjola ovat kiistäneet syytteet.

ENNEN PÄÄKÄSITTELYN alkua Päivi Räsänen kertoi paikalla oleville toimittajille odottavansa oikeudenkäyntiä ja hovioikeuden ratkaisua luottavaisin mielin.

– En hyväksy panettelua tai solvaamista. Kirjoitukseni eivät nouse vihasta vaan rakkaudesta, hän sanoi.

Räsänen kertoi pitkään jatkuneesta oikeusprosessista huolimatta ajattelevansa, että sananvapauden rajoituksille on yhä tarvetta erityisesti silloin, kun on kyse väkivaltaan kehottamisesta.

Omaan toimintaansa Räsänen arvioi oikeusprosessin vaikuttaneen niin, että hän välttää tietoisesti itsesensuuria.

– Nyt on aika puhua avoimesti ja ilmaista oma uskonsa ja vakaumuksensa.

Paikalla käsittelyä seuraamassa on runsaasti toimittajia ja muuta yleisöä. Aamulla ennen käsittelyä oikeustalon edustalle oli kokoontunut Räsästä ja Pohjolaa tukevia mielenosoittajia.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPääkirjoitus: Parjatusta jumalanpilkkalaista onkin hyötyä, mutta olisiko parempi suojella pyhiä esineitä?
Seuraava artikkeliVakaumustahto voi turvata katsomuksen kunnioittavan kohtelun hoivapalveluissa – Läheisetkään eivät aina tiedä vakaumuksesta

Ei näytettäviä viestejä