Paastovinkki 3/40: Jörn Donner: ”Runsas kiroilu liittyy matalaan sivistystasoon”

Paastovinkki-sarjassa annetaan paastovinkkejä ja haastetaan poliitikkoja eri puolueista osallistumaan paastoon.

Mieti, voisitko olla puhumatta rumia?

Kotimaa24 haastoi kirjailija, elokuvaohjaaja Jörn Donnerin olemaan päivän kiroilematta. Donnerin mukaan kiroilu voi joskus olla paikallaan hallitusta haukuttaessa.

– Edesmennyt Yhdysvaltojen presidentti Richard Nixon oli voimasanojen innokas käyttäjä keskustellessaan avustajiensa kanssa. Kaikki nauhoitettiin. Häveliäisyyssyistä (tai siksi että kirjoissa ei pitäisi painattaa näitä voimasanoja) julkaistussa tekstissä lukee usein expletive deleted osoittamaan että Nixon on tässä kiroillut, kertoo Jörn Donner.

– Voisi kuvitella että Nixonin sanavarasto olisi riittänyt suurempaan vaihteluun, jälkimaailman kuva hänestä on moniselitteinen. Historiaan hän kuitenkin jäi, ei kirosanojen takia.

-Tällä yritän motivoida käsitystä, jonka vähitellen olen ominut, että runsas kirosanojen käyttö joko liittyy matalaan sivistystasoon, tai sitten kyseisellä henkilöllä on hampaankolossa jotain hyvin epämiellyttävää. Voi se olla tuskaa ja kipuakin.

– Harvoin olen kiroillut, ainakin itsekseni, yhtä paljon, kun neljä vuotta sitten Meilahdessa leikkauksen jälkeen jouduin sairashuoneeni vangiksi pitemmäksi aikaa kuin oli ajateltu, jatkaa Donner.

Donnerin mielestä seksuaalisväritteisten kirosanojen käyttö, Suomessakin, lienee perua anglosaksisesta maailmasta, kumma kyllä niitä käyttävät meillä jopa naisetkin, hieman kaunistellen.

Donnerin mielestä on yksi poikkeus milloin kiroilu on sallittua.

– Itse olen sitä mieltä että tuo sana perkele on hyvin kaunis. Kuvautin Lohjan kirkon hännättömiä perkeleitä elokuvaani ”Perkele! Kuvia Suomesta”. Implikaatio oli että samanlaisia esiintyy ihmishahmossakin.

– Joskus on kiroilu paikallaan, esimerkiksi haukkumaan hallitusta. Jääköön se poikkeukseksi, päättää Donner.

Jos et mitenkään pysty pidättäytymään kiroilemisesta, kokeile edes vaihtaa vanhat sadattelut uusiin ja raikkaampiin. Esimerkiksi ”ärmätti” on kiroguru Jari Tammen lämpimästi suosittelema.

Ärmätti: Kuulostaa karvaiselta inhottavalta hyönteiseltä tai joltakin tinneli liukoiselta aineelta, josta tulee paha olo jo ajatellessa.

Ärmätti on näköisensä: äreä, äksy. Muinaisruotsissa se oli ärmite, ärmetha, hermete (erakko). Alkusana oli kreikan eremites (yksinäisyydessä elävä), joka sai latinassa muodon eremite.

(Valokuva: Wikimedia Commons)

Edellinen artikkeliVantaalainen seurakunta uusii avioliittokurssinsa
Seuraava artikkeliRaamattu tai raamatunosa julkaistu 2527 kielellä

Ei näytettäviä viestejä