Paastovinkki 17/40 – Maria Guzenina-Richardson: Kaikella on oma aikansa

Paastovinkki-sarjassa annetaan paastovinkkejä ja haastetaan poliitikkoja eri puolueista osallistumaan paastoon.

Tällä kertaa Kotimaa24 pyysi Sosiaalidemokraattien kansanedustaja Maria Guzenina-Richardsonia kertomaan, mitä paasto hänelle merkitsee.

Lapsena paastonaika tarkoitti Maria Guzenina-Richardsonille päivien laskemista siihen, että sai syödä äidin tekemää pashaa. Se oli hänen lapsuutensa maku, jollaista hän ei ole sen jälkeen kohdannut.

– Äitini valmisti valkoisen massan, joka laitettiin harsokankaalla vuorattuun puiseen muottiin viileäkaappiin valumaan. Sitä ennen keittiö oli pesty huolella jokaisesta sopukastaan. Äitini sanoi, että vanhat hajut tarttuisivat muuten valkeaan herkkuun. Eikä viileäkaapilla saanut juosta alvariinsa. Pashan piti saada valmistua rauhassa, puhdistua itsekin herastaan tullakseen täydeksi omaksi itsekseen, Guzenina-Richardson muistelee.

Kuten pashan valmistumiselle, kaikelle muullekin pitää antaa oma aikansa. Välillä joudumme hidastamaan ja odottamaan kärsivällisesti. Hoputtaminen ei yleensä johda mihinkään.

– Kun vihdoin koitti hetki paljastaa kaunis ristikoristeinen pashakakku, sen tuoksu huumasi. Sitä oli odottanut ja se odotus oli palkitseva. Ensimmäinen suupala oli paras.

Aikuisena Guzenina- Richardson alkoi paastota käytännössä ja muulloinkin kuin pääsiäisenä, esimerkiksi joulun aikaan.

– Aivan kuten pasha tulee parhaaksi, kun sen valmistumista ei hoputa, ihmisen on hyvä hidastaa, antaa keholleen ja ajatuksilleen aikaa päästää irti turhasta kuormastaan. Menneisyyden murheita ei saa kuljettaa taakkanaan. Elämä on pyhä ja sen suuntaa on eteenpäin, lopettaa Guzenina-Richardson.

Kokeile pashan tekoa Marttojen reseptillä

Kokemuksia paastosta Facebookissa

7 vinkkiä, 7 viikkoa (Saksan luterilaisen kirkon paastosivusto 7 Wochen ohne)

Edellinen artikkeliValtiolta tukea gospelille
Seuraava artikkeliBrittitutkimus: Uskonnolliset johtajat tietämättömiä seksuaalisuuskysymyksissä

Ei näytettäviä viestejä