Brittitutkimus: Uskonnolliset johtajat tietämättömiä seksuaalisuuskysymyksissä

Tuore englantilainen kuuden eri uskonnon edustajien parissa tehty tutkimus osoittaa nuorten ajattelevan vahvasti, että uskonnolliset johtajat ovat ymmällään seksuaalisuuskysymyksissä. Silti useimmat tutkimukseen osallistuneet kertoivat uskon olevan positiivinen voima elämässä ja että uskolla on kaikkein vahvin vaikutus heidän seksuaalisuuteensa sekä arvojen että käytännön tasolla. Tutkimuksesta uutisoi
Guardian.

Nottinhamin ja Nottinham-Tentin yliopistoissa tehtyyn sosiologiseen tutkimukseen haastateltiin lähes 700 nuorta 18-25-vuotiasta. Kohderyhmässä oli kristittyjen lisäksi muun muassa islamia, buddhalaisuutta, juutalaisuutta sekä sikhiläistä maailmankatsomusta edustavia. Tutkimus aloitettiin verkkokyselyllä, jota jatkettiin haastatteluilla kasvokkain. Joissain tapauksissa näitä täydennettiin videopäiväkirjaa pitämällä. Tarkoituksena oli selvittää uskonnollisten nuorten haasteita seksualisoituvassa yhteiskunnassa.

Tutkimus paljastaa nuorten olevan vahvasti sitä mieltä, etteivät uskonnolliset johtajat tunne tarpeeksi seksuaalisuutta. Monet kertovat kokevansa uskonnon sosiaalisen kontrollin välineenä, joka säätelee liikaa sukupuolista ja seksuaalista käyttäytymistä ilman riittävää kosketuspintaa nuorten omaan maailmaan.

Tulokset kertovat kuitenkin myös, että lähes kolmannes nuorista katsoo selibaatin olevan heille sopivaa. Enemmän kuin kahdeksan kymmenestä kannattaa yksiavioisuutta, näin ajattelevien enemmistö on naisia, mutta eroa sukupuolten välillä ei ole tutkijoiden mukaan suuri. Tosin useat vastanneista eivät rajanneet avioliittoa ainoaksi pysyvän parisuhteen muodoksi.

Tutkijat ehdottavat, että uskonnollisiin yhteisöihin luotaisiin lisää avoimen keskustelun ilmapiiriä, jossa nuoret saisivat kohdata ”uskonnon ammattilaisia” ilman tuomituksi tulemisen pelkoa.

Tutkimustuloksia on tarkoitus hyödyntää nuoriso- ja seksuaalivalitustyössä Englannissa.

Edellinen artikkeliPaastovinkki 17/40 – Maria Guzenina-Richardson: Kaikella on oma aikansa
Seuraava artikkeliAskola muistuttaa ettei parisuhderukous edellytä kirkon jäsenyyttä

Ei näytettäviä viestejä