Pääkirjoitus: Ympäristöstä huolta kantava ruokailija syö Suomessa kotimaista ruokaa

Uutiset Brasilian sademetsien tulipaloista ovat ahdistavia. Tämäkin ilmastonmuutokseen liittyvä ahdistus pitää vain sietää, olisi vastuutonta sulkea korvansa näin isoilta asioilta.

Tammikuussa virkakautensa aloittaneen Brasilian presidentin Jair Messias Bolsonaron aikana maan sademetsien tuhoaminen polttamalla on lisääntynyt. Sitä on osin selitetty Bolsonaron helluntailaisuudella. Hänet on aikoinaan kastettu katolilaiseksi, mutta aikuisena hän on kääntynyt helluntailaiseksi ja hänet kastettu uudestaan Jordan-virrassa.

Julkisuudessa on väitetty, että viidakkoja tuhoamalla Bolsonaro tahtoo vaikuttaa alkuperäiskansojen kulttuurien tuhoutumiseen ja sitä kautta käännyttää heitä kristityiksi.

Mikäli tämä väite pitää paikkansa, ilmastoahdistuksen lisäksi Bolsonaro antaa aihetta uskontoahdistukseen. Kristuksen seuraamisessa kyse ei ole kuitenkaan käännyttämisestä saati ympäristön tuhoamisesta.

***

Mahdollisten uskonnollisten syiden lisäksi Brasilian sademetsiä poltetaan ennen kaikkea karjan- ja soijankasvatuksen tieltä.

Syvä ristiriita tässä toimintatavassa on se, että sademetsien tuhoaminen vaikuttaa sateiden loppumiseen ja sitä kautta veden loppumiseen. Silloin karjankasvatus loppuu Brasiliaa paljon laajemmilta alueilta. Silloin loppuu elämä monilta muiltakin osin.

Koska brasilialainen liha ja soija tuotetaan näin vastuuttomalla tavalla, niitä ei pidä ostaa.

Tässä suhteessa yksityinen kuluttaja on nyt Suomessa vallankäyttäjä. Ennen kuin EU pystyy asettamaan tuontikiellon brasilialaiselle lihalle ja soijalle, kuluttaja voi jo tänään jättää brasilialaisen lihan ostamatta. Tosin suomalaisissa ruokakaupoissa Brasiliassa tuotettua lihaa on jo nyt niukasti myynnissä.

***

Ympäristöstään huolta kantava ruokailija syö Suomessa kotimaista ruokaa. Se on monin tavoin ympäristöystävällisempää kuin maapallon toiselta puolelta tänne kuljetettu ruoka.

Ilmastoahdistuksen keskellä on myös toivoa. Kansainvälisten vastalauseiden seurauksena presidentti Bolsonaro on määrännyt armeijan joukkoja sammuttamaan maansa sademetsien tulipaloja.

Pääkirjoitus on julkaistu 29.8.2019 ilmestyneessä Kotimaassa.

Kuva: Lucas Landau / Lehtikuva / Reuters. Vapaaehtoiset palokuntalaiset yrittivät keskiviikkona saada palopesäkkeitä sammumaan Alto Xingussa alkuperäiskansan asuinalueella Mato Grosson maakunnassa Brasiliassa.

Lue myös:

KMN:n pääsihteeri Olav Fykse Tveit: Amazonin alueen tulipalot kansallinen ja kansainvälinen kriisi

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKolumni: Suomalainen koulutus tunnetaan kaikkialla, ja hiipunutta mainetta on pidettävä teoilla yllä
Seuraava artikkeliTeemu Laajasalo kommentoi Verkkouutisissa Halla-aho-keskustelun kritiikkiä: Suoraa trollausta kirkon ulkopuolelta

Ei näytettäviä viestejä