Pääkirjoitus: Yleisradio palvelee esimerkillisesti poikkeusoloissa

Korona-aika luo epätietoisuutta ja syö jokaisen voimavaroja.

Asiallinen tiedonvälitys on yksi keskeisistä vakauttavista tekijöistä kuluttavissa olosuhteissa. Tätä tehtävää Yleisradio on hoitanut esimerkillisesti sekä radiossa että televisiossa.

Verovaroin kustannettavan Yleisradion yhteiskunnallinen merkitys on vain korostunut poikkeusaikana.

Yleisradiota koskeva laki määrittelee Ylen julkisen palvelun tehtävät. Niistä ensimmäinen korostaa sitä, että yhtiön tehtävä on tuoda monipuolinen ja kattava julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmisto jokaisen saataville.

Ajantasaista ja todenmukaista tietoa välittävät tiedostusvälineet vaikuttavat keskeisesti yhteiskunnan toimintaan. Koronan myötä asiallisen uutisoinnin merkitys on vain kasvanut. Asiapohjainen tieto on parasta torjunta-ainetta epävarmuuteen.

***

Yleisradion merkitys näissä poikkeusoloissa on kasvanut myös muuten kuin uutisten välittäjänä. Mielialojen kohottamiseksi ja itsensä sivistämiseksi ihminen tarvitsee kaikkina aikoina, mutta erityisesti poikkeusaikoina, muutakin kuin uutisia.

Yleisradion julkisen palvelun tehtäviin kuuluukin tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä.

Yle on pystynyt nopeassa ajassa ottamaan käyttöön uusia ohjelmaformaatteja tuottamaan tuoretta viihteellistä ohjelmaa. Esimerkiksi perjantaisin ja lauantaisin suorana lähetettävän Yle Olohuoneen tarkoituksena on kutsua ”koko Suomi viettämään yhdessä tunnelmallista koti-iltaa”.

Lisäksi Yle Areenan runsas tarjonta palvelee mahdollisuutta irrottautua hetkeksi koronan tuomasta todellisuudesta.

***

Myös hartausohjelmien tarjonta kuuluu Ylen lakisääteisiin tehtäviin. Niitä kuunnellaan nyt erityisen herkällä mielellä.

Näissä poikkeusoloissa julkista lisäpalvelua on sekin, että Yle lähettää jatkossa televisiojumalanpalveluksen joka sunnuntai. Seurakuntien omat jumalanpalvelukset verkossa ovat tärkeää palvelua, mutta kaikilla seurakuntalaisilla ei ole niihin pääsyä.

Pääkirjoitus on julkaistu 27.3. ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Kuva: Jukka Granström

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliEntinen kansanedustaja Kimmo Kivelä valittiin Kiuruveden kirkkoherraksi
Seuraava artikkeliSuomalaiselle merimieskirkolle jäi Saksassa kuormalavallinen mämmiä – nyt sitä viedään koteihin mämmitaksilla

Ei näytettäviä viestejä