Uusi tutkimustieto vahvistaa jo aikaisempia tietoja siitä, että usko kuoleman jälkeisen elämän mahdollisuuteen on maailmassa vähäisintä vauraissa teollisuusmaissa ja hyvinvointivaltioissa, varsinkin Euroopassa. Kehittyneiden maiden joukossa Yhdysvallat on kuitenkin edelleen vahvasti uskonnollinen poikkeus. Näin kertoo Pew Research Centerin uusi katsaus, joka vertailee sitä, miten yhdysvaltalainen uskonnollisuus poikkeaa monista muista maailman maista.
Jos tarkastellaan uskoa kuolemanjälkeiseen elämään maittain, niin tutkimuksessa käsitellyn Euroopan alimmat pisteet korjaa Ruotsi: vain 38 prosenttia tutkimuksessa haastatelluista uskoo asiaan. Suomea tutkimuksessa ei käsitellä, mutta aikaisempien gallupien perusteella luku lienee samaa luokkaa tai on hieman korkeampi, kuin Ruotsissa. Muut Euroopan maat ovat tässä katsannossa luterilaista Pohjolaa uskonnollisempia. Suurinta usko kuolemanjälkeisen elämän mahdollisuuteen on Euroopan maista Puolassa, missä lähes kaksi kolmasosaa väestöstä uskoo siihen tai pitää sitä mahdollisena.
Länsimaiden ulkopuolella kuoleman jälkeiseen elämään uskotaan yleensä Eurooppaa enemmän, vaikka on myös yllättäviä poikkeuksia. Esimerkiksi hindulais-islamilaisessa Intiassa lukema on yllättäen vain 43 prosenttia, usein kovin uskonnottomana pidetyssä Japanissa myös yllättäen 47 ja vaikkapa Perussa 68 prosenttia. Eri puolilla maailmaa vastaajien käsitykset siitä, mitä se elämä sitten olisi ja merkitsisi, voivat tietysti vaihdella vallitsevien kulttuurien ja uskontojen käsityksien mukaan.
Taaskin länsimaiden kummajainen ja maailmanmitassakin varsin uskonnollinen USA on erilainen: 70 prosenttia amerikkalaisista uskoi elämään kuoleman jälkeen. Yhdysvaltojen uskonnollinen kenttä kaikkiaan on erilainen, kirjavampi ja nopeammin muuttuva, kuin Euroopassa. Atlantin tuolla puolenkin vanhat eurooppalaisperäiset kirkkokunnat kutistuvat. Monet muut kirkot pärjäävät paremmin.
Tällainen uskontososiologinen tilastotieto on yksi mielenkiintoinen ikkuna uskonnollisten käsityksien kartoittamiseen. On varmasti myös toisenlaisia tapoja arvioida uskonnollisten traditioiden tai yksittäisten opinkappaleiden vaikutusta tiettyyn populaatioon tai kansakuntaan. Monin tavoin tarkasteltuna esimerkiksi suomalaiset ovat edelleen paitsi suurelta enemmistöltään kirkkoon kuuluvaa, myös kulttuurisessa mielessä hyvin luterilainen kansakunta.
On vaikea antaa yhtä tyhjentävää selitystä siihen, miksi esimerkiksi Euroopassa uskonnollisuus ei nykyistä enemmän yllä ylösnousemuksen ja kuoleman jälkeisen elämän mahdollisena tai totena pitämiseen. Syitä on monia ja ne ovat kompleksisia. Kuitenkin, mikäli vallitseva uskonnollinen traditio vaikuttaa kansalaisten hengellisiin käsityksiin, ei ole Euroopan ja Pohjolan kansankirkoille oikein kunniaksi, jos väestö ei ainakaan asiaa kysyttäessä tätä enemmän usko kristinuskon keskeisiin opinkappaleisiin. Jos näin vastaaviin kuuluisi runsaasti myös kirkkojen jäseniä, muuttuu tilanne kirkko-opillisesti entistä erikoisemmaksi.
Läntisen Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä on pitkät ja monipuoliset poliittiset ja kulttuurihistorialliset siteet. Suurin osa amerikkalaisista voi jäljittää esi-isänsä Euroopan eri maihin. Juuret ovat pitkälti yhteiset. Mutta sekä poliittiselta, kulttuuriselta että myös uskonnolliselta kannalta katsoen näyttää siltä, että Atlantti voi muuttua kahden maanosan välillä entistä leveämmäksi.
Monesta eri syystä olisi kuitenkin länsimaisuuden idean sekä erityisesti Euroopan ja Yhdysvaltojen kannalta tärkeää, että molemminpuolinen toisen tunteminen ja ymmärtäminen säilyisivät hyvällä tasolla. Näin ei kuitenkaan uskonnollisissa kysymyksenasetteluissa aina ole: Euroopassa ei sittenkään oikein kyetä ymmärtämään amerikkalaista uskonnollisuutta ja sen voimakkaita poliittisia ulottuvuuksia. Vastaavasti Yhdysvalloista katsoen Eurooppa voi näyttäytyä myös hengellisesti väsähtäneenä ja luopuneena alueelta, jossa valtioista riippuvaiset kirkot vain näivettyvät ja muuttuvat joksikin muuksi.
Kirkoilla on osavastuunsa siinä, että länsimaisuuden koheesio säilyy. Samalla tehdään työtä koko ihmiskunnan, eri uskontojen ja kulttuurien rauhanomaisen ja oikeudenmukaisen kohtaamisen hyväksi.
Pew Researchin tutkimusta pääset lukemaan täältä.
Lue myös:
Pääkirjoitus: Nyt katse lapsiin, sillä lapsi on lemmikkiä pitkäikäisempi
Pääkirjoitus: Helsingin tuomiorovastin vaalissa on nyt syytä välttää kaikenlaista suhmurointia
Pääkirjoitus: Venäjä ja Iran tavoittelevat samanlaista maailmaa
Ilmoita asiavirheestä