Pääkirjoitus: Suomen Lähetysseura joutui kahden tuolin loukkuun

Suomen Lähetysseura on joutunut erikoiseen tilanteeseen.

Lähetysseuran hallituksen puheenjohtaja, piispa Teemu Laajasalo ja toimiva johto ovat erimielisiä Lähetysseuran mukanaolosta verotusta koskevassa #430miljoonaa -kampanjassa.

Kampanjasta voi olla montaa mieltä. Oleellisempaa on siitä seurannut piispallinen linjaus kirkollisen järjestön yhteiskunnallisen kantaaottavuuden rajoista.

***

Tämä tuli ilmi viimeviikkoisessa Suomen Lähetysseuran hallituksen kokouksessa sekä piispan sen jälkeen antamissa lausunnoissa.

Lähetysseuran hallitus päätti olla irtautumatta kyseisestä kampanjasta. Samalla se siirtyi istumaan kahdella tuolilla, kun se ilmoitti pitävänsä tärkeänä kampanjan tavoitteita tukea hauraita yhteiskuntia ja lisätä kansainvälistä vero-oikeudenmukaisuutta, mutta sanoi, ettei Lähetysseura ota kantaa kotimaiseen puolue- tai veropolitiikkaan.

On vaikea ymmärtää, miten kyseisessä kampanjassa voi olla mukana ottamatta samalla kantaa veropolitiikkaan. Siitähän siinä juuri on kyse.

***

Lähetysseura on aiemminkin osallistunut yhteiskunnalliseen keskusteluun, esimerkiksi kehitysyhteistyömäärärahojen osuuden kasvattamisesta valtion budjetissa. Kyseinen prosenttimäärä on usein puoluesidonnaista.

Piispa Laajasalon linjauksen mukaan normaalitilanteessa toimivassa suomalaisessa yhteiskunnassa kirkon tai Lähetysseuran työn ei pidä olla puoluepoliittisia.

***

Suomalaisessa yhteiskunnassa on paljon hyvää, mutta yhä löytyy korjattavaa.

Yksi sellainen asia on lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden heikko saatavuus ja tuki arjessa.

Se on yhtenä painopisteenä sosiaali- ja terveysministeriön käynnistämässä Kansallisessa mielenterveysstrategiassa. Työ on pitkäjänteistä, strategia ulottuu vuoteen 2030.

Olisi hyvä, että kirkon johto ottaisi kantaa lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden nopeaan kehittämiseen. Siitäkin huolimatta, että se saattaa olla joiltain osin jonkin puolueen ajama asia.

Kun yhteiskunnallinen epäkohta liittyy puoluepolitiikkaan, siitä ei voi seurata, että kirkon tai sitä lähellä olevan järjestön pitää vaieta kyseisestä asiasta.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 12.6.2020 ilmestyvässä Kotimaa-lehdessä.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Piispa Laajasalo kampanjakohusta: Normaalitilanteessa kirkon ei pidä vaikuttaa puoluepoliittisesti

Lähetysseuran hallitus: Järjestö ei ota kantaa kotimaiseen puolue- tai veropolitiikkaan

Edellinen artikkeliKirkon Ulkomaanavun säätiö sai uuden hallituksen – katso nimet
Seuraava artikkeliKirkkohallitus esittää seurakunnille ja järjestöille ylimääräistä pandemiarahaa

Ei näytettäviä viestejä