Pääkirjoitus: Omastaan jakavat ihmiset tuovat toivoa maailmaan

Yhteisvastuukeräys on ollut käynnissä kohta kaksi viikkoa. Tuhannet vapaaehtoiset ovat kiertäneet tai kiertävät edelleen ovelta ovelle ja järjestävät lukuisia tapahtumia keräyksen hyväksi. Näille vapaaehtoisille kuuluu iso kiitos.

Tänä vuonna 68. kerran järjestettävän Yhteisvastuukeräyksen kohteena on ihmiskaupan torjuminen sekä syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tukeminen pakolaisleireillä, muun muassa Lähi-idässä.

Maailmassa on enemmän pakolaisia kuin koskaan. Valtaosa heistä pakenee oman maansa sisällä tai naapurimaihin. Yhteisvastuukeräyksen avannut tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesikin, että parasta apua on paikan päällä annettu apu.

Hän muistutti, että aikoinaan kansainvälinen yhteisö tuki suomalaisia. Niinistö jatkoi toteamalla, että nyt satavuotiaana Suomi on yksi maailman vauraimmista maista.

Yhteisvastuukeräys on rahakeräyksen lisäksi nostanut julkiseen keskusteluun merkittäviä yhteiskunnallisia epäkohtia kotimaasta ja ulkomailta.

Kotimaisia aiheita julkisessa keskustelussa ovat olleet muun muassa kehitysvammaisten ihmisten työllistäminen sekä saattohoidon kehittäminen.

Ilman omastaan jakavia ihmisiä toivottomuuden määrä maailmassa olisi nykyistä huomattavasti suurempi. Sauli Niinistö sanoi puheessaan, että avuntarvitsijoita on paljon, mutta kiitti siitä, että myös antajia on paljon.

Viime vuosina Yhteisvastuukeräyksen loppusumma on kuitenkin pienentynyt. Ihmisten anteliaisuus ei ole vähentynyt, vaan ulkomaille apua keräävien järjestöjen sekä hyvien keräyskohteiden määrä on kasvanut. Lahjoittajista käydään yhä kiivaampaa kilpailua, myös kirkollisten järjestöjen välillä.

Yhteisvastuukeräyksen mainonta on monena vuonna onnistunut herättämään keskustelua ja myönteistä huomiota. Joinakin vuosina ilmoituskampanja on saanut alan palkintoja.

Mainonnan suhteen tämä vuosi tuottaa pettymyksen. Ihmiskauppaan liittyvät katumainokset sisältävät liikaa tekstiä. Muovipussia pitelevän käden yhteys ihmiskauppaan jää monitulkintaiseksi. Selkeä viesti vaatii rohkeutta, johon mainostoimisto ei tällä kertaa yllä.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Pääkirjoitus: Kahden maan kansalaiset

Pääkirjoitus: Kuuntele, älä ivaa!

Pääkirjoitus: Kohtuutta perheiden yhdistämisiin

Pääkirjoitus: Maailma Trumpin mukaan

Pääkirjoitus: Presidentti ja laupias samarialainen

Pääkirjoitus: Nobel-palkittu presidentti piti vuoden tärkeimmän puheen

Pääkirjoitus: Jos haluaa luottamusta, se pitää ansaita

Edellinen artikkeliYle Areena tutustuttaa buddhalaisuuteen
Seuraava artikkeliKirkkokunnan uusi johtaja: ”Seurakuntien kiinnostus liittyä Helluntakirkkoon on lisääntynyt”

Ei näytettäviä viestejä