Pääkirjoitus: Kirkon viestintää ja Yleä voi kiittää alttiudesta kehittää radiokirkkoja

Poikkeusaikojen myötä iso osa kirkkokansasta on siirtynyt viettämään jumalanpalvelusta verkkoon, radioon tai television äärelle.

Samaan aikaan meneillään on Ylen radiojumalanpalvelusten kehittäminen, jonka suunnittelu alkoi jo viime vuonna. Siihen liittyen Yle lähettää elokuusta lokakuuhun kuusi kokeilujumalanpalvelusta.

Niitä koskeva Kotimaa-lehteen lähetetty palaute on ollut pääasiassa kielteistä.

Poikkeusaika on saattanut osaltaan vaikuttaa kielteisyyteen, epävarmoina aikoina uudistuksia on vaikeampi sietää. Vanhassa vara parempi, kuten eräs kirjoittaja toteaa.

Palaute kertoo myös siitä, miten tärkeitä radiossa lähetettävät, nykymuotoiset jumalanpalvelukset ovat monille kuuntelijoille.

***

Kirkon viestinnän ja Ylen kannattaa kuunnella kielteistäkin palautetta tarkasti. Hyväksyä se, että kun lähdetään kokeilun tielle, siellä tulee myös huteja.

Kokeilujumalanpalvelukset ovat kuultavissa Yle Areenassa poikkeuksellisesti vuoden loppuun asti. Se on kuuntelijoiden hyvää palvelua, palautteen antamiselle on paljon aikaa.

Radiojumalanpalvelukset ovat Ylen vanhin yhtäjaksoisesti lähetetty radio-ohjelma, niitä on voinut kuunnella jo lähes sata vuotta.

Kirkon viestintää ja Yleä voi kiittää alttiudesta kehittää tätä pitkää perinnettä. Osin siihen ajaa kuuntelijalukujen lasku. Ilman uudistumista uusia kuuntelijoita ei saada.

Jokaiselle jumalanpalveluksia radiosta jo nyt säännöllisesti seuraavalle on varmasti tärkeää, että radiokirkko saavuttaa uusia kuuntelijoita.

***

Radiokirkkojen uudistukseen kielteisesti suhtautuvan kuuntelijan pitää ymmärtää olevansa osa hyvinkin erilaisten kuuntelijoiden joukkoa. Esimerkiksi siinä suhteessa, millainen kirkkomusiikki puhuttelee.

Uudistuksia vierastaville hyvä uutinen on se, että seurakuntien suorat jumalanpalvelukset muodostavat jatkossakin valtaosan lähetyksistä. Kaikkea ei olla muuttamassa.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu 2.10. ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliKotimaa järjestää äänestyksen Vuoden kirjasta, valitse ehdokkaiden joukosta tai ehdota kirjaa listan ulkopuolelta
Seuraava artikkeli”Enkelit olivat puhtaita ja aineettomia muotoja” – Tuomas Akvinolaisen enkelifilosofiset kirjoitukset julkaistaan suomeksi

Ei näytettäviä viestejä