Pääkirjoitus: Kirkon juhlilla ei väittelyitä kuulla ja se voi olla ulossulkevaa

Kuva: Jani Laukkanen

Kirkolliskokous on kokoontunut tällä viikolla uudessa kokoonpanossa ensimmäistä kertaa Linnasmäen opistolla Turussa. Siitä suoraan jatketaan nyt viikonlopun kestävillä Kirkon juhlilla Tampereella.

Joka toinen vuosi pidettävillä Kirkon juhlilla ollaan ajankohtaisten asioiden, hengellisen virkistymisen ja kulttuurin äärellä juhlistamassa kirkon olemassaoloa. Monesta seurakunnasta lähetetään juhlille erityisesti luottamushenkilöitä.

Kirkon juhlat on paikallisen seurakunnan, kaupungin, Kirkkopalvelujen ja kirkollisten järjestöjen yhdessä järjestämä tapahtuma. Myös Kotimaa on omalta osaltaan mukana järjestelyissä ja emännöi tällä kertaa Tampereen tuomiokirkossa pidettävää Kotimaa foorumia. Siitä huolimatta pieni kriittinen huomio juhlista on paikallaan.

Kirkon monimuotoisuus näkyy hyvin siinä, miten kirkolliskokouksen täysistunnoissa erimieliset luottamushenkilöt käyttävät värikkäitä ja välillä turhauttaviakin puheenvuoroja kirkkoa hiertävistä ajankohtaisista aiheista – esimerkiksi siitä, mikä on kirkon käsitys avioliitosta ja vihitäänkö sateenkaariväkeä kirkossa vai ei. Se on mielenkiintoista seurattavaa.

SEN SIJAAN Kirkon juhlilla ei väittelyitä kuulla. Ajankohtaisista aiheista on lavalla paneeleja ja kahdenkeskisiä keskusteluja, mutta vastakkainasettelu niistä puuttuu. Puhutaanpa sitten suhtautumisesta eläimiin, Gazan sotaan tai hallituksen toimiin, keskustelijat ovat pitkälti samanmielisiä.

Kirkon juhlien tilaisuuksia pitämään kutsutaan kirkollisia vaikuttajia. He saavat aiheen ja päättävät itse tilaisuuden sisällöstä ja vieraistaan. Tilaisuuksien luonne on siis kiinni juontajan rohkeudesta ja toisaalta kyvystä käsitellä vastakkaisia mielipiteitä.

On hyvä huomata, että kun lavalla ollaan kirkollisesti tai poliittisesti vain yhtä mieltä, siitä seuraa välittömästi tunne siitä, että nyt kuulijaa ”evankelioidaan” samanmieliseksi. Se on myös ulossulkevaa.

Ammattijuontajilla ei koko viikonlopun kestävää tapahtumaa pystytä täyttämään. Vastaisuudessa lavalla olevien kirkollisten vaikuttajien kannattaa miettiä, voisiko opetella rohkeammin kohtaamaan myös toisinajattelijoita.

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Edellinen artikkeliHeikki Silvennoinen ei ole menettänyt lapsen uskoaan – ”Elämänfilosofiani pohjautuu kristillisyyteen”
Seuraava artikkeliKirkolliskokouksessa sattuvasti sanovat Teemu Laajasalo, Tapio Luoma ja Karoliina Löytty

Ei näytettäviä viestejä