Pääkirjoitus: Kirkolla ei ole varaa luopua iltapäiväkerhoista

On vaikea kuvitella seurakunnille suurempaa lahjaa kuin mahdollisuus järjestää pienten koululaisten iltapäivätoimintaa yhdessä kaupungin tai kunnan kanssa. Silti asia aiheuttaa huolta ja kiivasta keskustelua.

Muutama viikko sitten aihe nousi esiin, kun Nurmijärven seurakunnan lehti kertoi, ettei seurakunnan iltapäivätoiminnassa enää ensi vuoden alusta alkaen toteuteta kristillistä kasvatusta. Lehden tieto oli ennenaikainen, sillä keskustelu seurakunnassa asiasta oli vielä kesken. Aihe kuitenkin kohahdutti muitakin kuin nurmijärveläisiä, ja Kotimaa sai aiheesta useita yhteydenottoja.

Tällä viikolla Kotimaa julkaisi jutun, jossa tarkasteltiin Tampereen Messukylän seurakunnan ja Turun seurakuntayhtymän iltapäiväkerhojen tilannetta. Molemmat tuottavat palvelua kaupungille saman ohjeistuksen mukaisesti. Ohjeita kuitenkin tulkitaan hieman eri tavoin. Toisaalla lausutaan ruokarukous ja toisaalla vältetään tunnustuksellisuutta mutta pidetään kiinni katsomuksellisesta kasvatuksesta. Olennaista on, että asioista on avoimesti kerrottu ja sovittu.

LAPSIA KASVATTAVA törmää aina lopulta siihen tosiasiaan, että lapsi oppii olemisen tavasta ja teoista enemmän kuin sanoista. Lapsi oppii siitä, mitä näkee ja kokee. Oppii siis aikuisten toiminnasta ja myös paikoista, joissa ollaan.

Seurakunnan tiloissa iltapäiväkerhotoiminta aivan käytännössä tekee tiloista lapsille ja lasten perheille tuttuja. Se ei ole itsestäänselvyys kirkosta vieraantuneessa nykyajassa. Tilat puhuvat myös esineistöllään ja sillä, mitä niissä tapahtuu. Paikasta riippuen saattaa kuulla urkujen soittoa tai nähdä vilauksen kirkollisista toimituksista. Myös seurakunnan työntekijät voivat tulla tutuksi.

Lisäksi mahdollisuus katsomuskasvatukseen tarjoaa lapsille tavattoman arvokkaan tilaisuuden keskustella näkemästään ja kokemastaan aikuisen kanssa. Sitä mahdollisuutta ei pidä aliarvioida.

Mikäli iltapäiväkerhoja ei seurakunnissa järjestettäisi, noin 5 000 lasta jäisi ilman kokemusta seurakunnasta. Siihen ei taida vähenevän jäsenmäärän kirkolla olla varaa.

Lue myös:

Osa vanhemmista toivoo seurakuntien iltapäiväkerhoilta kristillisyyttä, osa tunnustuksettomuutta – Eri puolilla Suomea on päädytty erilaisiin ratkaisuihin

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeliSotilaspappi Juhana Nissinen tapasi varusmiehiä Sallan rajavartioasemalla: ”Tunnelma oli motivoitunut”
Seuraava artikkeliTv-vinkki: David Lynchin elokuvassa tehdään pyhiinvaellus ruohonleikkurilla

Ei näytettäviä viestejä