Pääkirjoitus: Kaste on välttämätön pelastukseen

Kuva: Jukka Granström

Vielä sata vuotta sitten Pohjoismaissa liki jokainen kastettiin kirkon jäseneksi.

Tänään on toisin. 2000-luvulla kasteiden määrä ja kastettujen osuus syntyneistä ovat Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa romahtaneet. Tilastoihin vaikuttavat maahanmuutto ja muihin uskontokuntiin syntyvien lasten osuus. Mutta eniten on kyse siitä, että kyselyjen mukaan yhä useammat vanhemmat ajattelevat, että lapsi päättäköön itse vanhempana asiasta. Asiaa ei ehkä osata pitää tärkeänäkään, jos vanhempien suhde kirkkoon on etäinen.

Tällä hetkellä Suomessa runsaat 50 prosenttia syntyneistä kastetaan. Ruotsissa luku on 40 prosentin tienoilla – Tukholman läänissä tosin vain neljännes.

Tilanne on sakramentti- ja kirkko-opillisesti karmaiseva, eikä se lupaa hyvää kirkkojen tulevaisuudelle. Toisaalta kasteet vanhemmalla iällä ovat ilmeisesti kasvussa. Ainakin Suomessa rippikouluikäisten kasteet ovat lisääntyneet.

KASTEIDEN KRIISIN luulisi olevan kirkkojen ykkösprioriteetti. Teologisesti asia on kirjaimellisesti kuolemanvakava: sekä Uusi testamentti että luterilaiset tunnustuskirjat pitävät kastetta pelastuksen edellytyksenä.

Mikä muu asia voisi olla kirkolle pelastuksen asiaa tärkeämpi? Arjen uutisvirran perusteella arvioituna ilmeisesti kuitenkin aika moni asia on.

Tilanteeseen ei ole yksinkertaisia ratkaisuja. Tätä aikaa muokkaavat individualismi, maallistuminen ja muut valtavat kulttuuriset, ideologiset ja taloudelliset voimat. Ne ohjailevat yksilöitä ja heidän valintojaan. Kirkko on tässä mittelössä usein puolustuskannalla.

Kirkolla pitää olla sen verran luottamusta Herraansa, että panikointiin ei nytkään ole aihetta. Kasteen teologiaa, sen pyhyyttä ja mysteeriäkin täytyy kuitenkin kirkastaa ja opettaa vielä enemmän. Kaste ei saa liukua adiafora-asioiden suuntaan. Seurakuntalaiselle riittää se, mitä Katekismus asiasta sanoo. Pappien pitäisi tietenkin hallita asia vielä paljon syvällisemmin ja osata perustella tämän ajan ihmiselle, miksi Augsburgin tunnustuksen artikla IX ”Kaste” on varmasti totta.

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Edellinen artikkeli”Suru myös yhdistää” – Arkkipiispa Luoma pohti piispan kysely­tunnilla Vantaan koulu­ampumista ja kirkon suhdetta politiikkaan
Seuraava artikkeli”Helvetissä ei ole enää paholaisia, ne ovat kaikki Ruandasssa” – Ruandan kansan­murhasta tulee kuluneeksi 30 vuotta

Ei näytettäviä viestejä