Pääkirjoitus: Kaikkien naisten vapauttamisessa tasa-arvoiseen elämään on yhteiskunnalla vielä tehtävää

Kuva: Jani Laukkanen

Naistenpäivää vietetään 8.3. ja sen kunniaksi voi hetken suomalaisena naisena harjoittaa kiitollisuutta. Jos naisen euro vielä onkin 97 senttiä, kun verrataan miesten ja naisten palkkoja samasta työstä, Suomeen syntyminen on kiistatta naiselle lottovoitto.

Täällä naisella on mahdollisuus itse hallita omaa elämäänsä yhtä lailla kuin miehellä on mahdollisuus hallita omaansa. Kouluja voi käydä niin pitkälle kuin halua ja kykyä riittää. Mihin tahansa unelmiensa ammattiin voi pyrkiä paitsi ryhtyä katolilaiseksi tai ortodoksiseksi papiksi. Eikä naimisiin ole pakko mennä.

Sosiaalista painetta voi toki tuntea ulkonäkönsä tai elämäntapansa suhteen. Pakkoa ei kuitenkaan ole. Nainen voi tehdä niin hyviä kuin tyhmiäkin ratkaisuja vapaasti päätymättä viranomaisten piestäväksi, vankilaan tai tapettavaksi toisin kuin niissä maissa, missä vanhakantainen kulttuuri tai uskonto alistaa ja rajoittaa naista.

Aivan kaikki naiset Suomessa eivät kuitenkaan ole päässeet riittävän hyvin osallisiksi tästä lottovoitosta. Ulkomailta tänne muuttaneiden naisten vapauttamisessa tasa-arvoiseen elämään on yhteiskunnalla vielä tehtävää.

Suomeen muuttavat ulkomaalaiset tuovat mukanaan oman kulttuurinsa, ja vieraassa ympäristössä sen tavat saattavat jopa vahvistua. Vanhakantaisen kulttuurin tavat tuntuvat tutuilta ja luotettavilta silloin, kun ympäröivä outo kulttuuri vaikuttaa liian liberaalilta.

Meillä on naisia, joiden elinpiiri rajoittuu oman kulttuuriyhteisön sisään ja jotka eivät pääse mukaan työelämään kielitaidon puutteen vuoksi. Meillä on myös nuoria naisia, jotka elävät oman kulttuurinsa ja suomalaisen kulttuurin vaikeassa välimaastossa ja kokevat painostusta pitää kiinni sukunsa perinteistä. Meillä on myös tyttöjä, joita lomamatkoilla vanhempien kotimaahan silvotaan tai pakkonaitetaan.

Nämä naiset tarvitsevat paitsi yhteiskunnan tukea, myös suomalaisten naisten sisarellista tukea. Tie mukaan yhteiskuntaan kulkee kielenoppimisen kautta mutta vielä paremmin ihmissuhteiden kautta. Ystävyyden kautta pääsee sisään suomalaiseen arkeen ja juhlaan ja sitä kautta vapauteen.

Naistenpäivän kunniaksi, otetaan kaikki naiset mukaan!

Edellinen artikkeliPastori Kalle Virta Kansan Raamattuseuran toiminnanjohtajaksi
Seuraava artikkeliKatso tästä tulevat hartaudet ja jumalanpalvelukset radiossa ja TV:ssä

Ei näytettäviä viestejä