Pääkirjoitus: Jodisuositus oli pitkään valmisteltu, mutta ajoitukseltaan epäonnistunut

Mari Teinilä kuvattuna 1.6.2021

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) suosittaa varaamaan joditabletteja kaikkiin niihin kotitalouksiin, joissa asuu 3–40-vuotiaita. Jodia ei pidä kuitenkaan ottaa omin päin, säteilyvaaratilanteessa pitää odottaa viranomaisten ohjeistusta.

STM:n tiistaina antama suositus oli pitkään valmisteltu, mutta ajoitukseltaan epäonnistunut. Moni kuuli sen vakavana muistutuksena muuttuneesta turvallisuuspoliittisesta tilanteesta.

Uhkaavaa tunnelmaa on lisännyt Venäjän presidentti Vladimir Putinin viime päivien vihjailut ydinaseiden käytöstä.

* * *

Välillä on vaikea muistaa millaista arki oli kolme vuotta sitten, aikana ennen pandemiaa ja sotaa.

Syksyn 2019 uutisaiheita olivat muun muassa brexit sekä ilmastokysymykset.

Suomessa loppuvuoden suurin uutinen oli hallituksen vaihtuminen. Sanna Marin (sd.) aloitti Suomen kaikkien aikojen nuorimpana pääministerinä.

Viranomaiset varautuvat kriisiaikaan jodisuositusten lisäksi monin eri tavoin. Tässä suhteessa kansalainen voi olla turvallisin mielin.

Kriisiaikojen soisi heijastuvan enemmän myös päivänpolitiikkaan. Poliittista keskustelua seuratessa ei aina vakuutu siitä, että ymmärrys poikkeusajoista on myös kaikkien kansanedustajien tiedossa.

Vaikka eduskuntavaalit lähestyvät, poliittisessa keskustelussa pitäisi tällaisina aikoina olla paljon enemmän kansalaisten turvallisuudentunnetta rakentavaa ilmapiiriä. Oppositio vastaan hallitus -nahistelun sijaan se kasvattaisi osaltaan luottamusta siihen, että poikkeusajoistakin selvitään.

* * *

Turva, toivo ja luottamus ihmisten arjessa ovat nousseet keskeisiksi lähtökohdiksi kirkkohallituksen hallitusohjelmatavoitteissa.

Sekä arkkipiispa Tapio Luoma viime viikolla että kansliapäällikkö Pekka Huokuna tällä viikolla Kotimaa-lehden haastatteluissa muistuttavat siitä, että kirkko on jo nyt kriisiyhteisö.

Kirkko tukee yksittäisiä ihmisiä sekä yhteisöjä niiden kohtaamissa kriiseissä ja onnettomuuksissa. Näin kirkko tuo turvaa kaikkina aikoina, myös näinä aikoina.

Pääkirjoitus on julkaistu 14.10. ilmestyvässä Kotimaassa.

 

Lue myös

Nuorten hyvinvointiin panostaminen nousee yhtenä painopisteenä kirkon hallitusohjelmatavoitteissa

Kirkko listasi hallitusohjelmaan seitsemän tavoitetta – ”Asioita, joista meillä on kokemusta”

Edellinen artikkeliHilkka Niemistö Töölön kirkkoherraksi – ”Tahdon, että seurakunnalla on lempeät kasvot”
Seuraava artikkeliPorvoon julistuksen juhlata­paamisessa pohdittiin, mikä on oikea tapa olla kansallinen kirkko

Ei näytettäviä viestejä