Pääkirjoitus: Itämerestä tuli lännen meri

Kuva: Jukka Granström

Ruotsin lopultakin liityttyä maaliskuun alussa puolustusliitto Natoon muuttui Itämeri pitkien vuosisatojen jälkeen sotilaspoliittiseksi murtovesivesialtaaksi, joka on melkein kokonaan läntisten ja nyt samaan sotilasliittoon kuuluvien valtioiden ympäröimä. Poikkeuksia ovat vain Venäjän rannikot Suomenlahden pohjukassa ja Kaliningradin eksklaavissa.

Tilanne on uusi, mielenkiintoinen ja odotuksia herättävä. Jännittynytkin.

Itämeren rantoja asuttavien kansojen enemmistö on historiallisesti ollut Saksasta Pohjolaan ja Baltiaan levinneen luterilaisuuden muovaamaa ja kasvattamaa. Siinä mielessä Itämeri on ollut jo kauan sitten lännen meri, vaikka poliittisesti Venäjä onkin jo vuosisatojen ajan, vaihtelevalla menestyksellä, hamunnut itselleenkin Itämeren rantaviivaa.

Jo Euroopan unionin jäsenyys on monin eri tavoin yhdistänyt ja rakentanut siltoja nykyisin kielellisesti ja kulttuurisesti entistä moninaisempien itämerellisten kansojen välille. Uutena yhdistäjänä maailman voimakkain sotilasliitto Nato tuo alueelle sotilaallista sateenvarjoa, joka toivottavasti ehkäisee kriisien leviämistä ja luo tarvittavaa vakautta.

Kuitenkin samanaikaisesti lännestä omasta syystään ja tahdostaan yhä enemmän loittoneva ja jälkeen jäävä Venäjä muodostaa lännen näkökulmasta erilaisen, uhkaavankin maailman. Nyt idän ja lännen vanhaa kulttuurirajaa olosuhteiden pakosta korotetaan väestöjen, politiikan, kaupan ja puolustuksen alueilla.

Tulevaisuus näyttää tänään kovin epävarmalta.

Jos Eurooppa ja Itämeren aluekin ajautuvat uuteen kylmään sotaan, vaikuttaa sellainen kaiken muun ohessa myös alueen kirkkojen elämään ja ekumeniaan.

Edellisen kylmän sodan keskellä idän ja lännen jakolinjoja silloittamaan syntynyt Euroopan kirkkojen konferenssi saa jälleen luoda nahkansa. Se saattaa olla omalla erikoisalallaan entistä tarpeellisempi. Mutta jos hämmentyneiden ja heikentyneiden kirkkojen ääni ei aikojen pauhussa enää kuuluisi, on ekumenialla uusi vaikea ongelma.

* * *

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran. Antoisia lukuhetkiä!

Edellinen artikkeli”Vain syntien anteeksiantaminen voi pysäyttää pahan kierteen” – Nona Lehtinen on valittu Ylitornion kirkkoherraksi
Seuraava artikkeli”Sopisiko papin koulutustaustaksi paremmin AMK-tutkinto?” – Uusi julkaisu hahmottelee, mitä pappeuteen kasvaminen on – ja mitä se voisi olla

Ei näytettäviä viestejä