Pääkirjoitus: Henkisessä yhteisössä painottuu vallan tarve – Vaikka se on jännittävää, niin päästäkää irti

Kuva: Jani Laukkanen

Kirkon juhlia vietettiin viime viikonloppuna auringon paahteessa Tampereella. Juhlien monien ajankohtaisten keskustelujen lomasta kuului myös nuorten ääni – sille ken haluaa sitä kuulla.

Juhlien koskettavimman puheenvuoron piti koulukiusaamisen vuoksi kotiinsa yksinäisyyteen jumittunut nykyinen nuori vaikuttaja Erhan Daler. Erinomaisen elävästi hän kuvasi, miten monien tehottomiksi jääneiden terapeuttikokemusten jälkeen hän sai avun Diakonissalaitoksen Vamos-toiminnasta. Siellä hän koki tulleensa nähdyksi, ja se muutti hänen elämänsä.

Samassa tilaisuudessa Dalerin kanssa puhunut kasvatuspsykologian professori Niina Junttila esitti huolensa siitä, että yksinäisyyttä kokevia nuoria on tällä hetkellä enemmän kuin kymmeniin vuosiin.

Kirkon juhlien keskusteluissa pohdittiin myös nuorten asemaa kirkossa. Kirkollinen päätöksen teko on luonteeltaan keskiluokkaista ja keski-ikäistä, piispa Kaisamari Hintikka totesi. Nuorten on siinä vaikea saada sijaa.

Näin oli myös Nuorten vaikuttajaryhmän puheenjohtajan Ilona Rantalan mielestä. ”Vaikka se on jännittävää, niin päästäkää irti”, hän esitti pyynnön kirkon päättäjille.

Kirkollisessa päätöksenteossa ja vallankäytössä korostuu huomattavasti pappien asema ja toisaalta kirkkoa usein luonnehditaan individualististen ”taiteilijoiden” yhteisöksi. Kun yhteisön ytimessä painottuu hyvin henkinen oleminen, korostuu myös henkilökohtainen tarve saada valtaa, vetää linjoja ja johdatella päätöksentekoa omien näkemysten ja intohimojen mukaan.

Siinä unohtuu helposti, että ei tässä kirkossa kukaan ole vain itseään varten. On kyettävä irtautumaan itsestään ja katsomaan toisia ihmisiä niin, että myös näkee heidät ja antaa heille tilaa. Se on kristillinen tapa elää. Se on myös oikea tapa johtaa.

On päästettävä irti, jaettava vastuuta ja luotettava. Tätä asennoitumista kirkko tarvitsee tulevaisuudessa, kun yhä enemmän on turvauduttava vapaaehtoisvoimiin. Ja myös siksi, että lopulta kirkko on jätettävä nykyisten nuorten käsiin. Nyt on aika varmistaa, että he myös haluavat ottaa sen käsiinsä.

Edellinen artikkeliSirkus­taide ja urku­musiikki yhdistyivät huikaisevaksi ilon juhlaksi – Katso kuvat
Seuraava artikkeliLaulaja ja säveltäjä Pepe Willberg: ”Suvivirsi kuuluu koulujen kevätjuhliin”

Ei näytettäviä viestejä