Oulun emerituspiispa Olavi Rimpiläinen on kuollut

Oulun hiippakunnan piispa emeritus Olavi Rimpiläinen on kuollut. Rimpiläinen nukkui pois rauhallisesti kotonaan Oulussa tiistaina 3.12. Hän oli kuollessaan 82-vuotias.

Olavi Rimpiläinen toimi Oulun piispana vuosina 1979–2000. Hän oli syntynyt Siilinjärvellä 12.8.1937.

Rimpiläinen valmistui teologian kandidaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1961. Teologian tohtori hänestä tuli vuonna 1971. Väitöskirjassaan hän tutki läntisen perinteen mukaista hautauskäytäntöä Suomessa ennen isoavihaa.

Rimpiläinen työskenteli useita vuosia seurakuntapappina ja uskonnonopettajana Joensuussa. Vuonna 1974 hänet valittiin Kirkon koulutuskeskuksen johtajaksi Järvenpäähän, mistä tehtävästä hän siirtyi Oulun piispaksi.

Rimpiläinen tunnettiin syvästi oppineena ja seurakuntatyön hyvin tuntevana teologina, joka oli erityisen kiinnostunut liturgiasta. Hän oli lämminhenkinen kansanmies, joka huomioi ihmiset tasapuolisesti. Piispana Rimpiläinen oli huolehtivainen esipaimen, joka piti säännöllisesti yhteyttä papistoonsa.

Kirkkopolitiikassa Olavi Rimpiläinen tunnettiin näkyvimpänä vanhan virkakäsityksen kannattajana. Vaikka naispappeus hyväksyttiin Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa jo vuonna 1986, Rimpiläinen kieltäytyi kautensa loppuun saakka vihkimästä naisia papeiksi.

Olavi Rimpiläinen lukeutui hengellisen taustansa puolesta herännäisyyteen. Hän esiintyi viimeisiä kertoja julkisuudessa tämän vuoden tammikuussa Kauniaisten Raamattuopistolla pidetyillä Perustan teologisilla opintopäivillä.

Puheenvuorossaan hän kertoi körttiläisenä sisäistäneensä sen, että Jumala on kaikki ja ihminen ei ole mitään.

– On siis parasta hakeutua sinne, missä Jumala on läsnä. Sanan ja sakramentin yhteyteen. Körttiläisyydestä oli lyhyt matka korkeakirkollisuuteen. Kyseessä ei ollut muutos vaan säilyttävä jatko, Olavi Rimpiläinen sanoi puheenvuorossaan Kauniaisissa.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Oulun piispa emeritus Rimpiläinen: Lähetyshiippakunta ei ole Tunnustuskirjojen vastainen

Edellinen artikkeliPiispojen kannanotto: Uskontoa ei tule eristää eikä siirtää pois silmistä ja mielestä
Seuraava artikkeliEnsin hiippakuntavaltuustot aiottiin lakkauttaa, mutta nyt niitä halutaankin kehittää

Ei näytettäviä viestejä