Ortodoksisen elokuvan festivaali Byzanfest tarjoaa nyt pyhiä eläviä kuvia verkossa

Johan sen elokuvavaikuttaja Paul Schrader tiesi: transsendentaalisesti virittyneen elokuvataiteen juuret versovat Bysantin mullasta. Australian Melbournessa järjestetään vuosittain ortodoksisen elokuvan festivaali Byzanfest, joka tekee kunniaa bysanttilaisen taidekäsityksen mukaisille elokuville. Festivaalin sivujen mukaan valitut filmit käsittelevät ortodoksisia teemoja, kulttuuria ja arvoja.

Tapahtuman potentiaalinen katsojakunta on jakautunut ympäri pallon, ja festivaali tarjotaankin katsottaviksi internetin välityksellä 9.–18.12. Byzanfestin perustaja Chris Vlahonasios korostaa tapahtuman sivulla, että elokuvien ei tarvitse olla korostetusti uskonnollisia – riittää, kun taiteilija ponnistaa samalta arvopohjalta ja kurkottaa toivottuja teemoja kohti.

Kiinnostavuutta lisää se, että ohjelmistossa nähdään ensimmäistä kertaa suomalaisia elokuvia. Tekijäkaksikko Jenni ja Lauri Luhdan Vedenpaisumus (2021) ja heidän lyhytelokuvansa Panagia (2018) kuuluvat kattaukseen. Elokuvaesittelyn mukaan Vedenpaisumus on Leonardo da Vincin fragmenteista rakentuva kuolemaa puiva teos, joka on kuvastollis-teemallisesti velkaa niin Bergmanille kuin Tarkovskillekin. Ainakin tienviitat ovat kohdillaan.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!

Ilmoita asiavirheestä

Edellinen artikkeliSunnuntain evankeliumi: Kenen tunteiden mukaan pitäisi mennä, kenen kokemus on kirkossa tärkein?
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Mitäs käsiä tässä nostellaan ja miksi?

Ei näytettäviä viestejä