Opetusministeri Anna-Maja Henriksson: Henkisen kriisinkestävyyden turvaaminen nousee entistä suurempaan arvoon

Anna-Maja Henriksson saapui kirkolliskokouksen vieraaksi. Kuvassa vas. Porvoon hiippakunnan piispa Bo-Göran Åstrand, arkkipiispa Tapio Luoma, kirkolliskokousedustaja sekä kirkolliskokouksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Hanna Mithiku sekä opetusministeri Anna-Maja Henriksson. Kuva: Jukka Granström

Opetusministeri Anna-Maja Henriksson vieraili kirkolliskokouksessa keskiviikkona.
– Kirkko on lapsuudesta asti ollut tärkeä osa elämääni, ja kirkon eri tehtävät ovat kutsuneet myös monia sukuni jäseniä. Nykyisiin tehtäviini opetusministerinä kuuluu vastata muun ohessa Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa ja muita uskonnollisia yhdyskuntia koskevista asioista. Koen tämän tehtävän erityisen tärkeäksi juuri nyt, opetusministeri sanoi kirkolliskokousedustajille.
– Kuten Tasavallan Presidentti Alexander Stubbkin on todennut, olemme uuden aikakauden kynnyksellä. Kylmän sodan jälkeinen aikakausi päättyi, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Uskon, että turvallisuus tulee olemaan yksi isoimmista kysymyksistämme tulevaisuudessa.

Anna-Maja Henrikssonin mukaan turvallisuuteen kuuluu puolustuskyvyn vahvistamisen lisäksi myös monta muuta asiaa.

– Siinä on kyse kilpailukyvyn ja kasvun vaalimisesta, kestävän vihreän siirtymän turvaamisesta, koulutuksemme ja osaamisemme vahvistamisesta sekä sellaisen yhteiskunnan luomisesta, jossa asukkaat voivat vaikuttaa omiin asioihinsa ja toteuttaa unelmiaan. Perusarvojemme vaaliminen ja niin sanotun henkisen kriisinkestävyyden turvaaminen nousevat tällaisina aikoina entistäkin suurempaan arvoon.
Henrikssonin mukaan henkisen kriisinkestävyyden vahvistamisessa hengellisillä yhteisöillä on tärkeä rooli.

– Elämän kriisitilanteissa hengellisen sanoman, sielunhoidon ja diakonian tarve kasvaa. Kirkko auttaa ahdistuksen, surun ja menetysten käsittelyä sanoittamalla tapahtunutta keskusteluin ja yhteisin rituaalein. Henkisen huollon tarjoaminen kriisitilanteissa onkin kirkon lakisääteinen tehtävä.

Anna-Maja Henriksson totesi, että siinä missä Suomi on pyrkinyt huolehtimaan kansalaisistaan vuodesta 1917 alkaen, kirkko on tarjonnut lohtua, apua ja yhteisöllisyyttä ihmisille jo vuosituhansien ajan.

– Kirkko kohtaa ihmisiä arjessa ja juhlassa tuoden heille toivoa, antaen elämälle merkitystä ja lujittaen uskoa hyvään.
Henriksson sanoi uskovansa vahvasti, että vaikka kirkon jäsenmäärä onkin laskussa, ihmisten luottamus kirkon toimintaan hyvän tekijänä ja heikompien puolesta puhujana on edelleen vahva.

ARKKIPIISPA TAPIO LUOMA kiitti vastauspuheenvuorossaan ministerin osoittamasta arvostuksesta kirkolliskokouksen työskentelyä kohtaan.

– Toimimme yhteistyössä valoisamman tulevaisuuden puolesta. Vaikka emme saa taivasta maan päälle, on hyvä muistaa, että tämän päivän vaikeudet ovat jossain vaiheessa ohi.

Arkkipiispa Luoma puhui myös resilienssistä. Hän lainasi Paimenpsalmista eli psalmista 23 seuraavaa jaetta ”Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa.”

– Tiedämme pimeitä laaksoja tulevan. Mutta emme kulje niissä vain omassa varassamme, arkkipiispa Luoma muistutti.

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!


Edellinen artikkeliTampereen seurakuntayhtymän viestinnän asiantuntija Eva Wäljas järjestää luontotalkoita
Seuraava artikkeliJako liberaaleihin ja konservatiiveihin nousi esille kyselytunnilla, kysymyksiä kirkon omalle viestinnälle

Ei näytettäviä viestejä