Onko seurakuntavaalimainos tribuutti Usko Luttiselle?

Pääkaupunkiseudun seurakuntayhtymien vaalivideossa vilahtaa Putous-ohjelmasta tunnetun pastorihahmon Usko Luttisen kaksimielinen sananmuunnos. Onko kyseessä seurakuntien tribuutti eli kunnianosoitus pastori Luttiselle?

Vantaan seurakuntien viestintäjohtaja Pauli Juusela sanoo, ettei ole edes huomannut Luttis-yhteyttä.

– Onko se yksittäisellä taustaryhmän jäsenellä tai käsikirjoittajalla ollut mielessä. Itse en ainakaan Usko Luttista ajatellut. Saattaahan se olla, että se jotenkin siihen viittaa, Juusela sanoo.

”Ei se Linda nyt sentään mitään Pussy Riotia tänne esiintymään ehdottanut”, yksi animaatiosarjan hahmo sanoo videolla, jossa pohditaan seurakuntien messukulttuuria. ”No ne ei ois ainakaan mitkään tunkkaset messut”, hipsterihahmo vastaa Luttisen viljelemää sananmuunnosta mukaellen.

Juusela ei siis ole Luttis-viittausta havainnut. Ehkei se ole ihme, sillä Luttinen ei muutoinkaan kuulunut hänen suosikkihahmoihinsa kaudella, jona Aku Hirviniemen hahmo Putouksessa esiintyi.

– Oli Uskolla joitakin ihan hauskoja juttujakin. Saatoin varmaan tykätä siitä Iina Kuustosen hahmosta, Pauli Juusela toteaa.

Juusela uskookin, että videoiden hipsteri-hahmo on saanut vaikutteita Kuustosen Jäbäleissonista. Ensimmäisessä seurakuntavaalivideossa hahmo tulee pyörällä sisätiloihin Jäbäleissonin tyylillä.

– Jos jollekin Usko Luttinen tulee mieleen, sitten tulee, ei se maata mullistava juttu ole. Se on monien suomalaisten arkea, että katsotaan erilaisia viihdeohjelmia ja jää erilaisia sloganeita mieleen.

Helsingin seurakuntien
Kirkko & kaupunki
kertoo, että Pyhä kabinetti -animaatiosarja tuo pilke silmäkulmassa esille kirkon moniäänisyyttä ja jäsenten mielipiteiden kirjoa. Tarkoitus on rohkaista kirkon jäseniä äänestämään syksyn seurakuntavaaleissa.

Animaatiosarjan Pyhä kabinetti on käsikirjoittanut muun muassa satiirisen Pasila-animaatiosarjan ja Kukkia ja sidontaa -elokuvan tekijäjoukoissa vaikuttanut Melli Maikkula. Sarjan jaksoja julkaistaan osoitteessa.

Jaksot käsittelevät muun muassa kirkon avoimuutta ja samaa sukupuolta olevien mahdollisuutta elää kirkossa ja avioitua. Sarjassa neljä eri-ikäistä pääkaupunkiseudulla asuvaa hahmoa vaihtavat mielipiteitä kirkosta ja seurakuntien tavasta toimia.

Melli Maikkulan käsikirjoituksen taustavaikuttajina ja tilaajina ovat Helsingin, Espoon ja Vantaan seurakunnat. Animaatiot on tuotettu yhdessä tallinnalaisen tuotantoyhtiön Wunderland 372:n ja mainostoimisto Sherpan kanssa.

Edellinen artikkeliUskon kyseenalaistaminen loukkasi Elisabeth Rehniä
Seuraava artikkeliHääöissä vihitään jo yli kymmenen prosenttia tamperelaisista pareista

Ei näytettäviä viestejä