Onko kymmenen käskyä liikaa? – Tässä kolme sääntöä, joilla pääsee alkuun

Raamatun kymmentä käskyä on sanottu elämän liikennesäännöiksi. Ne kun muistaa, niin pärjää. Mutta onko kymmenen käskyä nykyihmiselle liikaa? Jos siltä tuntuu, käskyt voi yrittää tiivistää esimerkiksi kolmeen. Tässä on yksi vaihtoehto uusiksi käskyiksi:

1. Näe Jumalan merkitys kaikessa

Kolme ensimmäistä käskyä voi yhdistää. Tunnista Jumala, se on kaiken lähtökohta. Älä hyysää muita jumalia – jos ei aito kelpaa, miksi ihastua feikkiin. Älä lässytä Jumalasta kuin uudesta kännykästä. Pyhäpäivä on hyvä hetki muistaa elämän antajaa – tai jokin muu hetki viikossa. Uudet käskyt eivät kahlitse tai jumita.

2. Pidä huolta lähipiiristäsi

Tämän uuden käskyn alle sopivat erityisen hyvin neljäs (kunnioita vanhempiasi) ja kuudes käsky (älä käy vieraissa), ehkä kahdeksaskin (älä puhu pahaa selän takana). Yritä olla ihminen paikallasi. Tee voitavasi perheesi eteen. Hyvyys ja myönteisyys luovat ympärilleen hyvyyttä ja myönteisyyttä.

3. Elä ihmisiksi yhteiskunnassa

Kolmikehäinen käskyrypäs laajenee: kolmas kehä käsittelee asuinyhteisöä, yhteiskuntaa ja viime kädessä koko maapalloa. Viides (älä tapa), seitsemäs (älä pölli), kahdeksas (älä puhu pahaa selän takana) sekä yhdeksäs ja kymmenes (ei pidä tavoitella toisen omaa). Yhteisöjen elämästä ei tule mitään, ellemme pidä kiinni yhteisistä periaatteista. Siihen koulutkin tähtäävät – ei koulua, vaan elämää varten. Kolmannen käskyn sanoittamiseen pyrkii myös lainsäädäntö.

Kuva: Olli Seppälä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliPuheenvuoro: Iltarukouksen opettaminen kannattaa aloittaa jo raskausaikana
Seuraava artikkeliLuottamushenkilö Jaakko Arminen Joutsenosta: ”Kumileimasimet eivät vie asioita eteenpäin”

Ei näytettäviä viestejä