Oikeusoppineet yksimielisinä: Papin avioliittolain mukaan vihkimä avioliitto on pätevä

Papin vihkimä avioliitto on pätevä, mikäli avioliittolaissa määritellyt vihkimisen edellytykset täyttyvät. Näin linjaavat siviilioikeuden professori Urpo Kangas, kansainvälisen yksityisoikeuden ja perheoikeuden professori Tuulikki Mikkola ja yksityisoikeuden emeritusprofessori Ahti Saarenpää.

Kirkkohallitus pyysi oikeusoppineilta asiantuntijalausuntoja koskien avioliittolain muutosten vaikutuksia kirkolle. Lausuntopyynnössä pyydettiin muun muassa arvioimaan, onko avioliitto pätevä, jos avioliittoon vihitään kirkollisesti kaksi samaa sukupuolta olevaa henkilöä.

Kaikki lausunnonantajat ovat nyt toimittaneet lausuntonsa Kirkkohallitukselle, ja tulos on yksimielinen: avioliitto on pätevä siitä riippumatta, noudattaako vihkiminen kirkon omia säännöksiä. Avioliiton edellytyksistä määrätään avioliittolaissa, ei kirkkokäsikirjassa.

Tuulikki Mikkola toteaa omassa lausunnossaan, ettei avioliittolaissa ole säännöstä, jossa otettaisiin kantaa siihen, mitä kirkon säännösten vastainen toiminta tarkoittaa avioliiton pätevyyden näkökulmasta.

”Kun näin ei ole, ei kirkon säännöksillä ole vaikutusta avioliiton pätevyydelle, jos avioliittolain asettamat edellytykset pätevälle avioliitolle täyttyvät”, Mikkola kirjoittaa.

Mikkolan lausunto on linjassa Urpo Kankaan jo aiemmin julkisuudessa esitellyn lausunnon kanssa. Kankaan mukaan vihkimistä ei voida julistaa mitättömäksi sillä perusteella, ettei siinä ole noudatettu kirkollisen vihkimisen muotoja ja ehtoja.

Viimeisimpänä lausuntonsa toimitti Ahti Saarenpää. Hän huomauttaa, että mikäli pappi vihkii avioliittoon samaa sukupuolta olevat henkilöt, kysymys ei lähtökohtaisesti voi olla vihkijän tai vihittävien erehdyksestä.

Saarenpää kuitenkin jatkaa toteamalla, että nykyistä avioliittolakia säädettäessä lainvalmistelutöissä katsottiin, ettei viranomaisen toimivallan ylittäminen poista vihkimisen oikeusvaikutuksia. Lisäksi vihkiminen on ”välittömän oikeusvaikutuksen aikaansaava toimitus”. Saarenpään mukaan näiden oikeusvaikutusten asettaminen harkinnanvaraiseksi olisi vastoin ”vihkimisen lähtökohtaisen oikeellisuuden ja vaikuttavuuden ajatusta”.

”Näin ollen näyttäisi siltä, että eettisessä katsannossa arveluttava menettely voi johtaa nykyisessä säätelytilanteessa osapuolten toivomaan lopputulokseen. Samaa sukupuolta olevien kirkollinen avioliitto jää päteväksi.”

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kirkkoherra varasi kirkon avioliittolain voimaantulopäiväksi

Arkkipiispa Mäkinen vihkisi Ruotsin ja Norjan mallin mukaan

Savon Sanomat: Jari Jolkkonen hämmästelee arkkipiispan avioliittokantaa

Edellinen artikkeliKP: Hallinto-oikeus kumosi Petruksen seurakunnan kirkkoherranvaalin
Seuraava artikkeliOopperataide ei vieläkään saa kristikansaa herkästi liikkeelle

Ei näytettäviä viestejä