Kirkkoherra varasi kirkon avioliittolain voimaantulopäiväksi

Helsingin Oulunkylän kirkko on varattu vihkimisiä varten 1.3.2017 eli siksi päiväksi, jona avioliittolain muutokset astuvat voimaan. Ensi maaliskuun alusta lähtien naimisiin voivat mennä eri sukupuolta olevien parien lisäksi myös samaa sukupuolta olevat parit.

Oulunkylän kirkkoherra Ulla Kosonen kertoo varanneensa kirkon heti sen jälkeen, kun eduskunta päätti lakimuutoksesta marraskuussa 2014.

Varaus ei Kososen mukaan ole teologinen tai kirkkopoliittinen kannanotto, vaan käytännön ratkaisu. Samaan tapaan kirkko varataan esimerkiksi kyläjuhlia ja kirkkomusiikkitapahtumia varten varmuuden vuoksi jo ennen kuin tiedetään, järjestetäänkö kirkossa tapahtumaan liittyviä tilaisuuksia.

– Halusin varmistaa, että jos asia on silloin ajankohtainen, niin se ei jää ainakaan siihen, että kirkossa on jokin ihan muu varaus, Kosonen sanoo.

Se, voivatko papit avioliittolain muututtua vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja, on vielä epäselvää. Esimerkiksi arkkipiispa Kari Mäkinen, joka on kertonut kannattavansa samaa sukupuolta olevien parien kirkollista vihkimistä, sanoi viime viikolla Helsingin Sanomien haastattelussa, ettei papeille tule vihkioikeutta maaliskuun alkuun mennessä ”missään tapauksessa”.

Toisaalta siviilioikeuden professori Urpo Kangas on arvioinut, että papille saattaa syntyä jopa velvollisuus vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja. Vihkimisestä kieltäytyvä pappi saattaa Kankaan mukaan syyllistyä syrjintään seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

Ulla Kosonen ei halua spekuloida sillä, tuleeko samaa sukupuolta olevien parien kirkollinen vihkiminen mahdolliseksi maaliskuun alkuun mennessä. Hän odottaa asiasta piispojen kannanottoa.

– Piispat ovat sanoneet, että he antavat asiasta tietoa syksyllä, Kosonen sanoo.

Myöskään siihen, ollaanko seurakunnassa valmiita toimimaan myös piispojen ohjeistusta vastaan, Kosonen ei tässä vaiheessa halua ottaa kantaa.

– Emme vielä tiedä, tuleeko piispoilta ohjeistus, jonkinlainen toive vai ihan selkeä kannanotto, että miten toimitaan.

Kosonen toivoo myös, ettei keskustelussa unohtuisi niiden ihmisten näkökulma, joita asia koskee.

– Helposti aletaan keskustella siitä, että miten pappi voi toimia. Siinä hämärtyy se näkökulma, että keitä me palvelemme ja miksi meillä on vihkioikeus. Toivoisin, ettei keskustelu kaventuisi siihen, kuka ensimmäisenä ilmoittaa, että vihin tai että en vihi.

– Jos on pariskuntia, jotka haluavat solmia avioliiton kirkollisesti tai pyytää avioliitolleen kirkollisen siunauksen, olisi tärkeää, etteivät he joudu kirkkopoliittisen keskustelun pelinappulaksi.

Kuva: Matti Karppinen

Lue myös:

Arkkipiispa Mäkinen vihkisi Ruotsin ja Norjan mallin mukaan

Savon Sanomat: Jari Jolkkonen hämmästelee arkkipiispan avioliittokantaa

Valomerkki: Oikeusoppineen mukaan kirkon on vihittävä samaa sukupuolta olevia

Vikström Urpo Kankaalle: ”Piispojen keskuudessa toinen linja”

Edellinen artikkeliFethullah Gülen rakentaa vaikuttavia verkostoja
Seuraava artikkeliMyös Tikkurila Festivaaleilla vietetään festarihäitä – Avioliitto siunataan päälavalla

Ei näytettäviä viestejä