”Nykyaika moraalista rappeutumista” – Paavi ja patriarkka vetoavat luonnon puolesta

Paavi Franciscus ja ekumeeninen patriarkka Bartolomeos vetoavat yhdessä luonnon puolesta. Katolisen kirkon johtaja ja ortodoksisen Konstantinopolin patriarkaatin arkkipiispa julkaisivat yhteisen vetoomuksensa perjantaina, jolloin sekä katolinen että ortodoksinen kirkko viettivät rukouspäivää luomakunnan puolesta.

Yhteisessä puheenvuorossaan Franciscus ja Bartolomeos toteavat Jumalan tarkoittaneen ihmisen tehtäväksi elinympäristönsä suojelemisen ja varjelemisen. Heidän mukaansa nykypäivän kuva on kuitenkin kovin erilainen kuin luomiskertomuksessa.

”Se tarjoaa näyn moraalisesta rappeutumisesta, jossa asenteemme ja käytöksemme luomakuntaa kohtaan hämärtää kutsumuksemme toimia Jumalan työtovereina. Taipumuksemme häiritä maailman herkkää ja tasapainoista ekosysteemiä, sammumaton himomme peukaloida ja hallita planeettamme rajallisia resursseja, ja ääretön voitontavoittelumme markkinoilla – nämä kaikki ovat vieraannuttaneet meitä luomakunnan alkuperäisestä tarkoituksesta”, Franciscus ja Bartolomeos kirjoittavat tekstissä, joka on julkaistu suomeksi sekä Suomen ortodoksisen kirkon että katolisen kirkon Helsingin hiippakunnan verkkosivuilla.

Päämiesten mukaan luontoa ei enää kunnioiteta, vaan sitä pidetään omaisuutena. Vaihtoehtoinen maailmankuva johtaa tilanteeseen, jossa sekä inhimillinen ympäristö että luonnonympäristö rappeutuvat. Franciscus ja Bartolomeos muistuttavat, että ilmastonmuutoksesta ja ”planeetan rappiosta” kärsivät pahiten köyhyydessä elävät ja haavoittuvaisimmat ihmiset. Solidaarisuus köyhiä kohtaan on siis sidoksissa luonnon puolesta toimimiseen.

Ekologiseen kriisiin ja ilmastonmuutokseen reagoiminen on Franciscuksen ja Bartolomeoksen mukaan yhteinen asia, josta kaikkien ihmisten pitää kantaa vastuuta. He pyytävät ”kaikkia hyväntahtoisia ihmisiä” rukoilemaan kiihkeästi luomakunnan puolesta. Lisäksi kirkkojen johtajat kutsuvat ihmisiä toimintaan luomakunnan hyväksi.

”Vetoamme palavasti niihin, jotka ovat sosiaalisesti tai taloudellisesti, poliittisesti tai kulttuurisesti vastuullisessa asemassa, jotta he kuulisivat maapallon voihkeen ja kääntyisivät syrjäytettyjen tarpeiden puoleen.”

Kuva: Wikimedia Commons / Nir Hason CC BY-SA. Paavi Franciscus ja ekumeeninen patriarkka Bartolomeos Jerusalemissa vuonna 2014.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliProtestantit ja katolilaiset varsin lähellä toisiaan Länsi-Euroopassa, kertoo tuore kysely
Seuraava artikkeliSimo Peura: Piispan tehtävä on viime vuosina tullut vaativaksi, kun mielipiteet ovat hajonneet

Ei näytettäviä viestejä