Nuorten unelmatulevaisuus on maaseutu liki kaupunkia

Nuorten unelmatulevaisuuksissa kaupunkien läheiseltä maaseudulta kaivataan rauhaa ja yhteyksiä, maaseudun keskuksilta pienimuotoisuutta ja yhteisöllisyyttä ja syvältä maaseudulta vapautta. Kaupungeilta kaivataan säpinää ja monipuolisuutta.

Asiasta tiedottaa Turun yliopisto, jonka Tulevaisuuden tutkimuskeskuksessa on selvitetty nuorten tulevaisuuskuvia maaseudun kehittämistyön lähtökohtana. Maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa hankkeessa laadittiin kuusi kuvitettua tulevaisuuskuvaa, joiden toivottavuutta ja todennäköisyyttä nuoret arvioivat kyselytutkimuksessa.

Kyselyyn vastasi 752 nuorta, jotka edustivat taustatekijöidensä suhteen hyvin kaikkia Suomen 18‒30-vuotiaita nuoria aikuisia.

Tutkimuksen kuudesta valmiista tulevaisuuskuvasta ylivoimaisesti suosituin oli oma tila, jota 2/3 nuorista piti erityisen toivottavana ja 1/3 erityisen todennäköisenä omana tulevaisuutena.

Erityistä tässä tulevaisuudessa olivat oma asunto ja sen miellyttävä lähimiljöö: oma reviiri, yksityisyys, toiminnanvapaus, maaseudun rauha, turvallisuus sekä väljä ja edullinen asuminen. Muita tulevaisuuskuvia olivat luonnonvarat, monipaikkaisuus, iso kehys, monitoimisuus ja juuret.  Jokaista kuvaa piti erityisen todennäköisenä omana tulevaisuutenaan 7‒15 prosenttia nuorista.

– Maaseutu on nuorten tulevaisuusajattelussa monenlaisia asioita, ei yhtenäinen monoliitti tai muinaisjäänne, tutkimusjohtaja Tuomas Kuhmonen muistuttaa.

Tutkimuksen mukaan nuorten omien unelmatulevaisuuksien kirjo on suuri. Peräti 55 prosenttia nuorista sijoitti unelmatulevaisuutensa kaupunkien läheiselle maaseudulle. Maaseudun keskusten osuus nuorten unelmatulevaisuuksista oli 10 prosenttia. Syvälle maaseudulle sijoittuvasta tulevaisuudesta unelmoi niin ikään 10 prosenttia.

Kaupunkeihin sijoitettuja unelmatulevaisuuksia profiloivat määrittelemätön toimeentulo, meren läheisyys, tiivis ja helppo asuminen ja määrittelemättömät harrastukset. Kaupunkeihin unelmatulevaisuutensa sijoitti 25 prosenttia nuorista.

Lisää tietoa täältä

Edellinen artikkeliKriisit estävät 30 miljoonan lapsen koulunkäynnin
Seuraava artikkeliPiispat: Apua ei tule suunnata pelkästään kristityille

Ei näytettäviä viestejä