”Norsunrannikolla on sisällissota”

Noin 70 000 siviiliä on paennut Norsunluurannikon aseellisia taisteluja ja väkivaltaa Liberian puolelle. Norsunluurannikon torstaisten väkivaltaisuuksien jälkeen Liberian rajaseudulle on tullut päivittäin tuhansittain pakolaisia.

– Norsunluurannikolla on meneillään sisällissota, arvioi Päivi Muma, joka on Kirkon Ulkomaanavun Länsi-Afrikan alue-edustaja ja työskentelee nyt Liberiassa.

– Rajaseudun kylät ovat ihan täynnä pakolaisia. Niissä asuu normaalisti korkeintaan muutamia satoja ihmisiä. Heille ei ole majapaikkoja. Ihmiset nukkuvat vieri vieressä koulussa tai palmujen alla, vaikka yöllä on satanut, sanoo Päivi Muma Kotimaa24:lle.

Ahtaus lisää tartuntatautien leviämisen riskiä. Vesitilanne Liberian rajaseuduilla on ennestään huono. Ruoka-avustuksia ei ole vielä saatu, sillä tiet seudulle ovat huonossa kunnossa.

–  Olin viikonloppuna töissä yhteistyökumppanimme, paikallisen järjestön terveysklinikalla, että saimme pidettyä klinikan viikonlopun yli auki. Kipeimmin tarvitaan puhdasta vettä ja ruokaa, mutta Kirkon ulkomaanapu käynnistää täällä myös väliaikaisten koulujen projektia. Se antaa lapsille mahdollisuuden käydä koulua ja leikkiä, vaikka käynnissä on poikkeustila, sanoo Päivi Muma.

Kirkon Ulkomaanapu on tukenut Norsunluurannikon pakolaisia Liberiassa katastrofirahastostaan 100 000 eurolla. Lisäksi Ulkoministeriö on myöntänyt Ulkomaanavulle 300 000 euroa.

Kirkon Ulkomaanavun katastrofityötä voit tukea lahjoittamalla, Sampo Pankki 800018-223340. Viite 9865.

Lue Päivi Muman blogikirjoitus

(Etusivun kuva: Norsunluurannikon pakolaiset ovat pakkautuneet Liberian rajakyliin Nimban maakunnassa/Mirva Moilanen)

Edellinen artikkeliChangemaker vaatii Suomea tilille sairaalalaiteviennistä Costa Ricaan
Seuraava artikkeliMaailman rukouspäivä nostaa esiin Chilen naiset

Ei näytettäviä viestejä