Nokian kännykkä innosti muslimien verkkopalvelun kehittäjän Suomeen

El-FatatryMohammedMohamed el-Fatatry, Suomessa toimivan, maailmanlaajuisen muslimien kulttuuria ja elämäntapaa tunnetuksi tekevän
Muxlim-verkkopalvelun
perustaja ja omistaja.

– Mutta Muxlim ei ole ylhäältä ohjautuva. Kuka tahansa saa tulla sivuille ja esittää ajatuksiaan. On hyvä, jos uskonnolliset johtajat suhtautuvat positiivisesti. Kunnioitan ja arvostan heidän tukeaan. Mutta toisaalta sen puute ei muuta meidän työtämme millään tavoin, el-Fatatry painottaa.

Arabiemiraateissa syntynyt el-Fatatry halusi muuttaa Suomeen opiskelemaan saatuaan käyttöönsä vuonna 1996 myyntiin tulleen Nokia 9000-mallin puhelimen – ensimmäisen kommunikaattorin. Mitään muuta hän ei maasta tietänyt, mutta jäi tälle tielleen. Muxlimilla on maailmanlaajuisesti 25 miljoonaa käyttäjää.

– Lähitulevaisuuden haaste on tavoittaa koko verkossa oleva muslimiväestö, noin 250 miljoonaa. Pääsemme siis tällä hetkellä kymmenesosaan.

Pohjois-Afrikassa ja Lähi-Idässä käynnissä oleva kuohunta näkyy myös Muxlimin keskusteluissa, mutta el-Fatatry pitää tärkeänä, että mikään yksittäinen maa tai aihe kaappaa keskustelun huomiota itselleen.

– Muxlimissa painopiste ei ole poliittinen. Enin huomio keskusteluissa on elämäntapaan, arkisiin kysymyksiin, elämiseen muslimina, sanoo el-Fatatry ja huomauttaa, että maailman muslimiväestöstä vain viidesosa asuu arabimaissa.

Verkon piirissä olevat muslimit ovat edelleen pieni vähemmistö. Maailmanlaajuisesti noin 1,5 miljardia ihmistä tunnustaa islaminuskoa. Suuressa visiossaan, vuosien tai vuosikymmenten päästä el-Fatatry toivoo kaikkia mukaan, mutta toisaalta hän näkee Muxlimin tällöin myös tehneen tehtävänsä.

– Näin tapahtuu, kun muslimit ovat globaalin yhteisön ja kulttuurin puolin ja toisin tunnustettu osa ja siihen kaikkineen liittyneitä.

(Kuva: Jukka Granström)

Edellinen artikkeliAnna-Mari Kaskinen Vivamon uudeksi johtajaksi
Seuraava artikkeliLS: Rauman kirkkoneuvostolle ei vastuuvapautta tilintarkastajilta

Ei näytettäviä viestejä