Nobel-palkittu Tomas Tranströmer on sekulaarien rukousten runoilija

Transtrmer_Tomas205Tomas Tranströmer on saanut kirjallisuuden Nobel-palkinnon. Hänen runoistaan on löydetty myös uskonnollisia ulottuvuuksia ja niitä on kutsuttu ”maallisiksi rukouksiksi”.

”Hänen tiiviit, läpikuultavat mielikuvansa avaavat tuoreen lähestymisen todellisuuteen”, perusteli Ruotsin akatemia Tranströmerin valintaa.

Uskontopsykologi Owe Wikström on luonnehtinut Tranströmerin runokirjoja ”sekulaarin ihmisen rukouskirjoiksi”.  Tranströmerin runoissa on tulkittu olevan tunne kontaktista johonkin näkyvän ohitse menevään. Niissä on myös mystiikkaan viittaavia piirteitä.

Tomas Tranströmer on 80-vuotias. Hänen tuotantoaan on käännetty paljon myös suomeksi. Tranströmeriä on pidetty yhtenä toisen maailmansodan jälkeisen ajan merkittävimmistä pohjoismaisista kirjailijoista.

Uppsalan yliopistossa on vuonna 1995 valmistunut Jonas Lindbergin opinnäytetyönä teologinen analyysi Tranströmerin runoudesta. Työn otsikko on ”Runo sekulaarina rukouksena”. Lindberg päätyy arvioon, että Tranströmer edustaa runoissaan niin sanottua luonnollista teologiaa eli tuonpuoleisen mahdollisuuden pitämistä avoimena.

Lindbergin opinnäyte on luettavissa verkosta

Lue myös aiheeseen liittyvä blogikirjoitus

Kuva: Andrei Romanenko / Wikipedia

Edellinen artikkeliKunnan kanssa kimpassa
Seuraava artikkeliNobelin rauhanpalkinto naisten aseman puolustajille

Ei näytettäviä viestejä