Nilsiäläinen Hannu Tervonen: ”Alueseurakuntien välille ei ole syntynyt ristiriitoja”

Kirkon asiat ovat aina olleet nilsiäläiselle Hannu Tervoselle (65) läheisiä ja tärkeitä, sillä hän kasvoi vanhoillislestadiolaisessa kodissa.

– Nuo arvot ovat minulle edelleen elämän peruskivi.

Tervonen on Kuopion evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston ja yhteisen kirkkoneuvoston jäsen sekä Järvi-Kuopion seurakuntaneuvoston jäsen. Hän on myös toiminut kaksi kautta kirkolliskokouksessa sekä kolme kautta hiippakuntavaltuustossa. Tällä hetkellä Tervonen on kummankin elimen varajäsen.

Kirkollisiin luottamustehtäviin Tervonen päätti lähteä 2000-luvun alkupuolella.

– Luottamustehtävät tulivat ajankohtaisiksi, kun lapset kasvoivat riittävän isoiksi, hän kertoo.

Monessa mukana olevan luottamushenkilön mukaan päätöksenteon kannalta on tärkeää osata kuunnella seurakuntalaisia.

– Luottamushenkilö on heidän edustajansa, eli kuunteleminen on ydinasia. Tehtävissä merkittävään rooliin nousevat myös yhteistyökykytaidot. Niitä tarvitaan, sillä päätöksentekoprosesseissa on mukana erilaisia ihmisiä.

Yllättävässä seurakuntaliitoksessa oikea informaatio oli avainasemassa

Vuonna 2011 perustettuun Järvi-Kuopion seurakuntaan kuuluu kahdeksan alueseurakuntaa. Nilsiän seurakunta liittyi kokonaisuuteen vuonna 2013 Tervosen ollessa kirkkovaltuuston puheenjohtaja.

– Tuolloin Nilsiän ja Kuopion välille syntyi hieman yllättäen kuntaliitos. Se tiesi samalla seurakuntamme liittymistä Järvi-Kuopion seurakuntaan.

– Tuo aika oli todella hektistä, sillä kaikki tapahtui nopeasti. Oli erittäin tärkeää saada seurakuntalaisille oikeaa informaatiota siitä, mitä on tulossa. Oleellista oli myös turvata heti alusta saakka seurakunnan toiminnot, Tervonen muistelee.

Tämän hetken päätöksentekoa suuressa kokonaisuudessa Tervonen luonnehtii asialliseksi ja toimivaksi. Ristiriitoja ei ole syntynyt alueseurakuntien välille.

– Päätöksenteko on sujunut jouhevasti. Päättäjät ymmärtävät ison kokonaisuuden ja sen tuomat haasteet. Olemme mielestäni onnistuneet tekemään päätöksiä niin, että ne ovat kaikille mahdollisimman suotuisia.

– Olen myös iloinen, ettei politiikka ja päättäjien omat kytkökset ole vaikuttaneet päätöksiin. Olemme toimineet seurakuntien parhaaksi, Tervonen toteaa.

Seurakuntaparit ovat toimiva malli jumalanpalveluksiin

Talous puhuttaa myös Järvi-Kuopion seurakunnassa. Tervosen mukaan tasapainottavia tekijöitä on haettu muun muassa kiinteistökaupoista.

– Esimerkiksi muutamat pappilat ja seurakuntakodit ovat vaihtaneet omistajaa. Olemme myös pyrkineet siihen, että seurakuntakodit sijoittuisivat mahdollisuuksien mukaan kirkon yhteyteen, mikä vähentää kustannuksia.

Alueseurakunnat tekevät myös yhteistyötä eri sektoreilla. Eräs toimivaksi osoittautunut yhteistyömuoto on sunnuntaisiin jumalanpalveluksiin joustavuutta tuonut seurakuntaparitoiminta. Kahdeksan alueseurantaa muodostaa neljä seurakuntaparia, joissa kussakin parissa sama henkilökunta hoitaa sunnuntain jumalanpalvelukset kahdessa seurakunnassa.

– Tämä mahdollistuu siten, että jumalanpalvelukset alkavat kello 10 ja kello 13. Toimintatapa on osoittautunut onnistuneeksi, Tervonen kertoo.

Voimaa metsän siimeksestä

Vastapainoa elämän kiireelle Hannu Tervonen hakee luonnosta. Hän viihtyy metsän siimeksessä niin ulkoillen, hiihtäen, metsästäen kuin töitä tehden.

– Metsä on rauhoittava paikka, siellä unohtuvat arjen kiireet. Nautin sydämestäni luonnossa olemisesta. Viihdyn myös metsätöissä. Se on hommaa missä näkee oman kätensä jäljen. Sellainen on palkitsevaa, Tervonen toteaa.

Hän kannustaa matkailijoita tutustumaan Nilsiän luontoon. Siihen erinomaisen mahdollisuuden tarjoaa vaikkapa Tahkovuoren matkailukeskus. Ensi kesänä Nilsiässä järjestetään myös Herättäjäjuhlat.

– Se on iso ponnistus, sillä vapaaehtoisia tarvitaan noin 1500 henkeä. Nilsiässä näyttää asian merkeissä olevan savolaisen innostunut mieli, joten osallistujat tulevat kokemaan onnistuneen tapahtuman, Tervonen vakuuttaa.

Kuva: Pekka Niiranen. Budapestiin lomamatkallaan tutustunut Hannu Tervonen on monessa mukana. Vapaaehtoistehtävien osalta hän toimii muun muassa jumalanpalvelusten avustajana.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Edellinen artikkeliPerheenyhdistämisen tiukat vaatimukset saivat papit perustamaan Pakolaisen ystävät -yhdistyksen
Seuraava artikkeliUusi seminaarisarja – ”Hengellisiin tarpeisiin vastaava hoitotyö ei vaadi lisärahaa”

Ei näytettäviä viestejä