Neljältä kansanedustajalta kirjallinen kysymys: Hallinto-oikeuden kokoonpanoon lisättävä uskontoasiantuntijajäsen

Pekka Aittakumpu, Kaisa Garedew, Inka Hopsu ja Päivi Räsänen. Kuva: Eduskunta

Kansanedustajat Päivi Räsänen (kd), Kaisa Garedew (ps), Pekka Aittakumpu (kesk), Inka Hopsu (vihr) jättivät tiistaina kirjallisen kysymyksen siitä, että hallinto-oikeuden kokoonpanoon on lisättävä uskontoasiantuntijajäsen.

Tiedotteessa muistutettiin, että maahanmuuttovirastolla on päätöksentekonsa tukena nimetty uskontoasiantuntija toisin kuin hallinto-oikeuksilla. Hallinto-oikeuksilla on kuitenkin asiantuntijoita monista muista erityisalueista, kuten lastensuojelu-, adoptio-, kehitysvammaisten erityishuolto-, mielenterveys-, päihdehuolto- tai tartuntatautiasioista. Sen sijaan vakaumuksen arviointiin ei asiantuntijoita käytetä, vaikka siinä nimenomaan olisi tarvetta kuolemanvaaran vuoksi. Tehtävän vaativuuden vuoksi olisi tarpeellista lisätä hallinto-oikeuden normaaliin kokoonpanoon asiantuntemusta ja uskontoasiantuntijuutta.

ASIAA KOSKEVAN tiedotteen mukaan monet ovat turvapaikkahakemuksen käsittelyssä tuoneet esille, että kääntyminen kristinuskoon antaa heille perustellun aiheen pelätä lähtömaassaan vainotuksi joutumista, ja että kääntyminen voi aiheuttaa hengenvaaran. Palauttamiskiellon mukaan valtio ei saa palauttaa tai karkottaa turvapaikanhakijaa maahan, jossa häntä uhkaa kidutus tai muu epäinhimillinen kohtelu. Uskontoaan vaihtavaa saatetaan kuitenkin epäillä turvapaikkaperusteiden sepittämisestä etenkin tilanteissa, joissa kääntymys on tapahtunut kesken turvapaikkaprosessin. Tehtävä arvioida kääntymyksen aitoutta on vaativa. Uskontoasiantuntijoita kuullaan turvapaikkaprosesseissa liian vähän, mikä on vakava puute uskon aitouden arvioinnissa.

Tiedote muistuttaa myös siitä, että ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus takaa kaikille ihmisille ajatuksen, omantunnon ja uskonnon vapauden. Tämä perusoikeus sisältää oikeuden vaihtaa uskontoa tai vakaumusta. Tätä oikeutta ei yleisesti turvata muun muassa islaminuskoisissa valtioissa. Mikäli esimerkiksi muslimi kääntyy kristinuskoon, kirkkoon liittyminen voi merkitä uhkaa ja riskejä kääntyvälle. Siten kääntymyksestä voi tulla peruste myös kansainväliselle suojelulle Suomessa.

OIKEUS VAKAUMUKSEEN ja oikeus uskontoon on syvästi henkilökohtainen asia, tiedotteessa sanotaan. Ja näin teksti jatkuu: ”Turvapaikanhakijoiden perusoikeudet uskonnolliseen vakaumukseen on taattava kaikessa päätöksenteossa. Asianosaisen oikeusturvan toteutumisen vuoksi olisi syytä selvittää, perustuvatko maahanmuuttovirastossa ja tuomioistuimissa tehtävät arvioinnit vakaumuksen aitoudesta yhdenmukaiseen linjaan, sekä lisätä myös hallinto-oikeuksien kokoonpanoon uskontoasiantuntijajäsen. Tällöin uskontoasiantuntijajäsen keskittyisi arvioimaan asianosaisen taustat tietäen ja tuntien hänen uskon sisältöä ja aitoutta. Suomi ei saa lähettää ketään kuolemanvaaraan.”

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Edellinen artikkeliKatso tästä tulevat radiohartaudet sekä striimatut ja tv-jumalanpalvelukset
Seuraava artikkeliNäkökulma: Jumalanpalvelus on kirkon keuhkot

Ei näytettäviä viestejä