Nämä ongelmat voisivat seurata henkilöllisyystarkastuksista ruokajonossa

Sanomalehdet Ilkka ja Pohjalainen kertoivat tänään, että Heikki Hurstin Laupeudentyö ry alkaa kysyä ruoanjakelussa henkilöllisyystodistuksia. Kotimaa24 selvitti, mitä ongelmia käytännöstä voisi aiheutua.

MTV3:n uutisten mukaan henkilöpapereita kysytään pääsiäisen jälkeen kuitenkin vain parina päivänä, minkä jälkeen ruokaa jaetaan normaalisti kaikille apua tarvitseville. Lehtitietojen mukaan Laupeudentyössä epäillään, että ruokaa haettaisiin perusteettomasti ja kenties myytäisiinkin ulkomailla.

Yhteisvastuukeräyksen keräysjohtaja Tapio Pajunen näkee henkilöllisyystietojen keräämisen ongelmalliseksi muun muassa siksi, että paperittomat jäisivät tällöin ilman apua.

– Heillä kun ei ole niitä verkostoja, joita suomalaisilla, heillä ei ole ketään joiden puoleen kääntyä hädässään. Tällä yhden ongelman ratkaisuyrityksellä aiheutetaan pahimmillaan uusia ja vielä isompia ongelmia, Pajunen sanoo.

Kirkkopalvelut koordinoi EU-elintarviketukea kaiken kaikkiaan yli 200 paikkakunnalle luterilaisiin seurakuntiin. Pajunen vastaa tästä työstä.

– Kun puhutaan isosta joukosta ruoanhakijoita, on karu realiteetti, että mukaan mahtuu myös niitä, jotka väärin perustein sitä hakevat. Se on lähinnä isojen kaupunkien ongelma, jossa ei tunneta asiakkaita. Pienemmillä paikkakunnilla asiakkaat ovat tuttuja. Tietojeni mukaan kyseessä on kuitenkin kaiken kaikkiaan hyvin marginaalinen ongelma myös isoissa kaupungeissa, että ruokaa haettaisiin perusteettomasti, Pajunen muistuttaa.

Helsingin Herttoniemen seurakunnassa Myllypurossa ruonjakelusta vastaava Sinikka Backman kertoo, että Myllypurossa kokeiltiin yli kymmenen vuotta sitten henkilöllisyyspaperien keräämistä ruoanjakelussa. Hän ei itse tuolloin vastannut toiminnasta. Backman muistelee, että silloin olisi ulkomailta tullut bussilla ihmisiä hakemaan ruokaa. Tästä ei tullut toistuva ilmiö ja asia saatiin hoidettua kuntoon ja paperien tarkastaminen lopetettiin. Tällä hetkellä mitään sellaista ongelmaa ei ole, että olisi tarvetta kysyä henkilöllisyystodistuksia.

Tapio Pajusen tavoin Backman näkisi henkilöllisyyden tarkistamisen ongelmaksi sen, että paperittomat olisivat vaarassa jäädä kokonaan ilman ruokaa. Toinen ongelma voisi olla Backmanin mukaan se, että henkilöllisyystodistusten kysyminen voisi aiheuttaa ruoanjakelussa järjestyshäiriöitä, koska eivät ihmiset muutoinkaan välttämättä kanna jatkuvasti henkilöllisyyspapereita mukanaan. Olisiko henkilöllisyystodistusten kysyminen ruoanjakelussa nöyryyttämistä?

– No minä kokisin sen ainakin vaikeana, Backman sanoo.

Hurstin toimintaan hän ei kuitenkaan halua ottaa kantaa.

– En ota kantaa toisen järjestön työhön, hän sanoo ja muistuttaa, että ainakin Myllypurossa jaettavat ruokamäärät ovat hyvin pieniä eikä niistä siinäkään mielessä olisi eteenpäin myytäviksi.

Myllypurossa jaetaan vain tukkuliikkeiden ja kauppiaiden välittämää ruokaa.

Edellinen artikkeli”Kirkon kannattaa varoa brändeistä puhumista”
Seuraava artikkeliDagen: Yritys etsii työnvälitystoimiston kautta noitia töihin

Ei näytettäviä viestejä