Myllykosken monitoimikirkon suunnittelukilpailu ratkesi

Kouvolan seurakuntayhtymän ja Kouvolan kaupungin järjestämä Myllykosken monitoimikirkon suunnittelukilpailu keräsi 125 ehdotusta. Kirkko saa lisätilat ja uudistuneen ympäristön vuoden 2019 loppuun mennessä.

Suunnittelukilpailun voittajaksi valittiin yksimielisesti Aalto-yliopiston opiskelijoiden luomus Triadi, pääarkkitehtinaan Paul Thynell.

Thynellin, Matti Wäreen, Tuomas Martinsaaren ja Matias Kotilaisen tiimi oli myös seuraavat sijat saavuttaneiden, Porticon ja Ykseyden takana.

Samojen nimien paljastuminen voittajatöiden suunnittelijoiksi oli yllätys, kertoo tuomaristoon kuulunut Kouvolan seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Jukka Reijo.

– Kaikissa kolmessa työssä oli osattu kunnioittaa vanhaa kirkkorakennusta. Ehdotukset oli tehty niin sanotusti tilauksen mukaan.

Tänä vuonna 80 vuotta täyttävä Myllykosken kirkko tarvitsee uutta toimivaa tilaa noin 500 neliömetrin verran, nykyisten 517 neliön lisäksi. Tavoitteena on monitoimikirkko, jonka äskettäin remontoitu kirkkosali säilyy suhteellisen ennallaan. Lisätilat tarvitaan seurakunnan tilaisuuksiin ja henkilökunnan käyttöön.

Kilpailutehtävä sisälsi myös kirkon lähiympäristön uudistamistoiveen.

Toimiva ja valoisa kolminaisuus pyrki ajattomaan kestävyyteen

Triadi, kolmen harjakattoisen osan lisärakennus on tuomariston mukaan arvokas ja juhlava kokonaisuus, joka täydentää vanhaa kirkkorakennusta luontevasti.

– Valinnassa painoi työn yksinkertaisuus, toiminnallisuus ja valoisuus, toteaa Jukka Reijo.

Voittajatyön suunnittelija, 24-vuotias helsinkiläinen arkkitehtiperheen kasvatti Paul Thynell painottaa ehdotuksen syntyneen pitkälti yhteistyössä kollegojen kanssa.

Ryhmä aloitti tutkimalla erillisiä ratkaisuvaihtoehtoja, joista aikoi jalostaa yhden ehdotuksen. Lopulta tutkielmista kehittyi kolme itsenäistä suunnitelmaa.

Omat haasteensa työlle asetti kilpailutehtävän laajuus, lisäosan rinnalle suunniteltava ympäristökokonaisuus: kirkko keskellä kylää.

– Kokeellisen rakentamisen sijaan pyrimme ehdotuksissamme luomaan kestävää ja ajatonta arkkitehtuuria, toteaa Thynell ja kiittää yhteistyökumppaneitaan. Tiimityötä jo vuosia tehnyt nelikko aikookin perustaa oman suunnittelutoimiston.

Kilpailu herätti suurta yhteisöllistä kiinnostusta

Rakennustyön suunnitteluun ja toteutukseen on varattu 2,2 miljoonaa euroa. Kokonaisuuden suunnittelu jatkuu voittajatyön pohjalta yksityiskohtia hioen. Myös muutamien muiden kilpailutöiden ideoita hyödynnetään.

Varsinaiseen rakennustyöhön on tarkoitus päästä vuoden 2018 alussa. Valmista tullee seuraavan vuoden loppuun mennessä.

Kilpailu herätti suunnittelualalla suurta kiinnostusta. Kirkkoja ei viime aikoina ole juurikaan rakennettu, harvoin edes laajennettu. Myös kouvolalaiset, ennen kaikkea myllykoskelaiset, tutustuivat kilpailutöihin innolla ja kommentoivat niitä aktiivisesti netissä.

Palkitut työt ovat esillä Myllykosken seurakuntakodin ikkunoissa.

– Keskustelu lienee vasta käynnistymässä, arvelee Myllykosken kappalainen Eija Murto, joka myöntää yllättyneensä voittajatyöstä ja tarvitsevansa vielä sulatteluaikaa.

– Oletin, että laajennukseen olisi käytetty sakastin takaosaa. Nyt ehdotettu lisäosa levittäytyy sivuun Pappilantielle, mikä muuttaa koko keskustan hyvin erinäköiseksi.

Toiminnan ääni pitäisi saada kuuluviin

Eija Murto toivoo, että jatkosuunnittelussa vielä kuultaisiin toiminnan ääntä ja seurakunnan eri alojen tarpeita. Hän tahtoisi myös Myllykosken kappalaisena osallistua jatkojalostukseen.

– Voittajatyöhön oli merkitty henkilökunnalle vain yksi toimistohuone, mikä on huolestuttavan vähän, kun seurakuntaan tullaan niin monenlaisin tarpein ja tuntein. Sisäänkäyntejäkin pitää miettiä tarkkaan.

– Tilojen on tarkoitus palvella seurakuntaa pitkään. Siksi täytyy pyrkiä parhaaseen mahdolliseen tulokseen.

Kappalainen korostaa seurakuntaneuvoston roolia. Se on nyt paljon vartijana.

Kaikkiaan uusrakennus on myönteinen viesti 5000 asukkaan Myllykoskella, missä hyvät uutiset ovat viime vuosina olleet kortilla.

Paperitehtaan lopetus viisi vuotta sitten aiheutti sekä työttömyyttä, taajaman tyhjenemistä että toivottomuutta, jota lisäsivät vielä seurakuntakeskuksen sisäilmaongelmat.

Nyt on taas valoa näkyvissä.

Kuva: Anni Vakkuri/Kouvolan seurakuntayhtymä. Kuvassa palkittu suunnittelijatiimi Aalto-yliopistosta Tuomas Martinsaari, Matti Väre, Matias Kotilainen ja Paul Thynell.

Lue myös:

Myllykosken kirkko laajenee monitoimitaloksi

Edellinen artikkeli”Kirkkolaivan kurssia ei voi kääntää kevein perustein”
Seuraava artikkeliKun hätä on suuri, tärkeintä on luottamus

Ei näytettäviä viestejä