Ministeriön näkemys: Kirkkoa koskee mahdollisuus alle 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestämiseen

Valtioneuvoston päätös lieventää koronaviruksesta johtuvia rajoitustoimia sai piispat lähettämään seurakunnille ohjeistuksen alkuviikosta. Ohjeissa puhuttiin mahdollisuudesta järjestää seurakunnissa alle 50 hengen tilaisuuksia kesäkuun alusta lähtien.

Viime päivinä esiin tulleiden tietojen valossa on kuitenkin mahdollista, että seurakunnat voisivat järjestää kesällä suurempiakin tilaisuuksia.

Piispojen ohjeet perustuivat hallituksen maanantaina 4.5. julkistamiin linjauksiin rajoitustoimien vaiheittaisesta purkamisesta. Osana linjauksia todettiin, että ”50 hengen kokoontumisrajoitusta sovelletaan julkisten kokoontumisten lisäksi (suositukseen perustuvana toimintaohjeena) myös yksityisen ja kolmannen sektorin järjestämissä tilaisuuksissa, kulttuuri-, harraste-, liikunta- ja urheilutapahtumissa sekä uskonnollisissa tilaisuuksissa”.

Keskiviikkona 6.5. hallitus puolestaan antoi periaatepäätöksen, jonka mukaan 1.6. lähtien ”voidaan erityisjärjestelyin järjestää yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa (kuten huvipuistot, eläintarhat, kesäteatterit), jos turvallisuus voidaan varmistaa asiakasmäärien rajaamisen, turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen avulla”.

Opetus- ja kulttuuriministeriö tarkensi, että yli 50:n mutta alle 500 hengen tilaisuuksien järjestäminen koskisi myös urheilu- ja kulttuuritapahtumia. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) avasi osallistujamäärien tulkintaa medialle torstaina.

Yli 500 henkilön yleisötilaisuuksien kielto puolestaan on voimassa ainakin 31.7. asti, minkä vuoksi kesän festivaaleja ja herätysliikkeiden kesäjuhlia on jo aiemmin ehditty perua.

Uusi tieto on, että opetus- ja kulttuuriministeriön näkemyksen mukaan mahdollisuus järjestää alle 500 hengen yleisötilaisuuksia koskisi myös kirkkoa ja seurakuntien toimintaa, kuten jumalapalveluksia. Hallitusneuvos Joni Hiitola opetus- ja kulttuuriministeriöstä vahvistaa asian Kotimaa24:lle.

– Tietysti sellaisen tilaisuuden järjestäminen edellyttää myös muita asiaan kuuluvia varotoimia koskien turvavälejä ja hygieniaa, kuten urheilu- ja kulttuuritilaisuuksissakin, Hiitola sanoo.

Opetusministeriö on osaltaan mukana valmistelemassa hallituksen linjauksista sosiaali- ja terveysministeriön ohjeistuskirjettä aluehallintovirastoille (AVI). Hiippakunnat puolestaan seuraavat omissa seurakunnille lähetettävissä ohjeissaan aluehallintovirastojen ohjeistusta.

Kotimaa24 kysyi arkkipiispa Tapio Luomalta kommenttia uuteen tilanteeseen, mutta hän ei tässä vaiheessa kommentoi asiaa tarkemmin. Kirkkohallituksessa perehdytään parhaillaan hallituksen periaatepäätöksen sisältöön ja mahdollisiin kirkkoa koskeviin vaikutuksiin.

Kuva: Olli Seppälä. Turun tuomiokirkko.

Lue myös:

Näin kirkko purkaa rajoituksia: Messuihin 50 henkilöä kesäkuussa, leirejä suositellaan vasta juhannuksen jälkeen

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPodcast: Minne Israelin heimot katosivat?
Seuraava artikkeliKirja-arvio: Esoteerisuus ei kadonnut minnekään – se on osa nykyaikaa, okkultuurin aikaa

Ei näytettäviä viestejä