Mikko Heikka Askelessa: Seksuaalieettinen edelläkävijyys sopii luterilaisuuteen

Luterilaisten tulee uskaltaa kohdata kipeitä kysymyksiä, sanoo Espoon emerituspiispa Mikko Heikka
Askel-lehden haastattelussa.

Hän viittaa ekumeeniseen liikkeeseen, jonka tehtävänä on etsiä kirkkokuntia yhdistäviä asioita. Heikan mukaan on myös erottavia asioita, jotka luterilaisten pitää uskaltaa kohdata.

– Jos lakaisemme maton alle kipeitä kysymyksiä, kuten naispappeuden, homoseksuaalien oikeudet tai pedofiliaongelman, se ei palvele evankeliumia. Myöskään kirkkojen ihmisoikeusloukkauksista ei saa vaieta, hän sanoo Askelen haastattelussa.

Mikko Heikka kritisoi sellaisia ekumeenikkoja ja kirkkopoliitikkoja, joiden mielestä luterilaisten kannattaisi luopua muita ärsyttävistä linjavedoista.

Hänen mukaansa luterilaiset voivat olla edelläkävijöitä seksuaalieettisissä kysymyksissä, koska jo Luther irrottautui aikansa kirkon vanhentuneista käsityksistä.

– Samaa sukupuolta olevien parien avioliitto ja vihkiminen ovat luterilaisen teologian mukaisia – luontainen jatkumo luterilaisen seksuaalietiikan kehityksen pitkälle linjalle.

Mikko Heikalta on juuri ilmestynyt Vapaina ja tasavertaisina – Ihmisoikeudet uskontojen näkökulmasta -kirja, jossa hän arvioi kirkkojen ja uskontojen ihmisoikeuspolitiikan epäkohtia.

Lue Mikko Heikan haastattelu lokakuun Askel-lehdestä.

Kuva: Matti Karppinen

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliMiehet uusivat papinpaitojaan harvakseltaan
Seuraava artikkeliUlkomaanapu jatkaa rauhanverkoston sihteeristönä

Ei näytettäviä viestejä