Mikko Alatalo tarttui kitaraan ja piispa Matti Repo bassoon – SuomiAreenan iltahetkessä soi Swing Low, Sweet Chariot

Voiko musiikilla parantaa maailmaa? Siitä keskusteltiin piispan iltahetkessä Keski-Porin kirkossa maanantai-iltana. Iltahetki oli osa SuomiAreenan ohjelmaa. Piispa Matti Revon vieraina olivat Manse-rockin miehet Mikko Alatalo ja Juha Torvinen.

– Musiikin tekeminen lähtee siitä, että sitä tehdään alun perin itselle. Ei sitä voi tehdä silleen, että miettii, mikä menisi kaupaksi. Sitä tehdään ja sen jälkeen se annetaan eteenpäin. Miten ihmiset sen kokee, on sitten kuulijoiden vapaasti päätettävissä, sanoi Eppu Normaali -yhtyeen kitaristi Juha Torvinen.

Voihan laulu ottaa kantaa, piispa kuitenkin arveli ja siteerasi Eppu Normaalin kappaletta Afrikka, sarvikuonojen maa:

– Voi Afrikkaa, tää on sarvikuonojen maa. Tässä vaiheessa, laulun aiheessa, koittaa vaihe uus, kantaaottavuus.

Torvinen epäili, että kannanotto laulussa voi olla sarkasmia.

– Totta kai niitten asioitten takana seistään, mitä musiikissa julki tuodaan. Mutta on turha kuvitella, että teet jonkin laulun ja ihmiset ymmärtää sen tasan oikein ja se vaikuttaa.

Kansanedustaja ja muusikko Mikko Alatalo aprikoi kuitenkin saaneensa enemmän aikaa lauluilla kuin kansanedustajana.

– Olen kyllä puolustanut suomalaista tieliikennettä, mutta eduskunnassa kaikki on ryhmätyötä. Syvempi jälki jää lauluista. Politiikka tulee, menee, mutta laulut jää.

Matti Repo totesi virsien laulamisella olleen ihmistä ohjaavaa vaikutusta ja muistutti rockin ja bluesin tulevan Amerikan orjien musiikista, koska yhdessä laulaminen antaa toivoa. Hän silti huomautti, että suomalaisessa kulttuurissa hengellisen musiikin ja rockin raja on ollut jyrkkä.

– Tässä ollaan muuttumassa. Kirkko on muuttumassa avoimeksi, Mikko Alatalo arvioi ja sanoi, että kirkko voi hyvin järjestää rockmessuja, mutta ei sen tarvitse niitä väkisin olla järjestämässä.

Illan päätteeksi vieraat tarttuivat kitaroihin ja piispa bassoon. Yhteislauluna laulettiin gospel Swing Low, Sweet Chariot.

Kuva: Freija Özcan. Mikko Alatalo ja piispa Matti Repo Keski-Porin kirkossa.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKanadan anglikaaninen kirkko alkuperäiskansoille: Teimme syntiä, kun tuhosimme toteemipaalut ja hiljensimme laulut
Seuraava artikkeliSelvitys: Kristittyjen määrä vähenee edelleen Britanniassa

Ei näytettäviä viestejä