Miikka Ruokanen: Kirkon ykseys on tärkeämpi kuin vihkioikeus – pyytää anteeksi vanhaa puhettaan

Koska kirkko ei pääse avioliittokäsityksestään opilliseen yksimielisyyteen, sen pitää hyväksyä erilaisia käytäntöjä. Näin ajattelee Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen, jonka kirjoitus aiheesta julkaistiin tänään torstaina Kotimaassa.

Ruokasen mielestä kristinuskon luomisteologia ei ole yhteensopiva sukupuolineutraalin avioliiton idean kanssa ja siksi kirkon tulee pitäytyä nykyiseen opetukseensa avioliitosta. Kirkon ykseys on kuitenkin Ruokasen mukaan tärkeämpää kuin yhteneväinen avioliittoa koskeva käsitys ja käytäntö.

– Kirkon ykseys on teologinen megaluokan kysymys, avioliittoon vihkiminen ei ole. Kristinuskon varhaisina vuosisatoina kirkko ei toiminut avioliittoon vihkijänä. Tämä tehtävä kirkolle tuli vasta paljon myöhemmin, Ruokanen sanoo Kotimaa24:lle.

Näkemysten valtataisteluilta ei voi Ruokasen mukaan välttyä, jos kirkko säilyttää asemansa vihkijäviranomaisena. Hänen mielestään valtataistelu repii kirkkoa ja vie työrauhan. Hän huomauttaa kirjoituksessaan, että vallitseva käytäntö maailmalla on, että maallinen viranomainen toimittaa juridisen vihkimisen ja kristillinen kirkko siunaa liiton.

Ruokasella on asiasta omaakin kokemusta. Hänen puolisonsa on kotoisin Kiinan Shanghaista.

– Olen Kiinan kansantasavallan viranomaisen edessä solminut avioliiton, ja se on siunattu Shanghain tärkeimmässä kirkossa. Koen olevani kristillisessä avioliitossa, Ruokanen toteaa Kotimaa24:lle.

Ruokanen sanoo ajatelleensa aiemmin, että avioliitto on kirkolle niin hyvä tuote, ettei vihkioikeudesta pitäisi luopua. Hän huomauttaa, että kirkollisen avioliiton suosio ja sen myötä merkitys ovat kuitenkin jo vähentyneet rajusti.

– Nykyisin enää alle puolet kaikista avioliitoista Suomessa solmitaan kirkollisesti.

”Sävyni on muuttunut lempeämmäksi”

Tänään julkaistussa kirjoituksessaan Ruokanen esittää myös anteeksipyynnön. Ruokanen viittaa puheeseen, jonka hän piti Lapuan hiippakunnan synodaalikokouksessa syyskuussa 2010.

– Vuosia minua on painanut se, että olen käyttänyt julkisessa keskustelussa joskus liian jyrkkiä ja epäkunnioittavia ilmaisuja mielipiteistä, jotka poikkeavat omistani. Esimerkiksi 29.9.2010 pidin Lapuan hiippakunnan synodaalikokouksessa tällaisen puheen. Olen pahoillani ja pyydän anteeksi niiltä, joita olen loukannut, Ruokanen kirjoittaa.

Kotimaa raportoi Ruokasen puheesta 7.10.2010 ilmestyneessä lehdessä. Kotimaan mukaan Ruokanen sanoi, että Suomessa keskustelu ei tule pysähtymään niin sanottuun sukupuolineutraaliin avioliittoon. Hän jatkoi, että sukupuolineutraaliutta seuraavat yhteiselämän muotoina polyamoriset ja lukumääräneutraalit mallit.

Ruokanen ilmaisi myös pelkäävänsä, että perinteisen kristillisen avioliiton puolesta puhuminen kriminalisoidaan epätasa-arvoa edistävänä, ihmisoikeuksia loukkaavana ja diskriminoivana. Hän sanoi puheessaan, että opin väheksyminen ja liberaalius nakertavat ja mädättävät kirkkoa sisältäpäin ja himmentävät lopulta evankeliumin.

Ruokanen toteaa nyt Kotimaa24:lle, että hänen pitäessään puhetta oli kulunut vain muutama kuukausi siitä, kun hän hävisi arkkipiispanvaalin niukasti Kari Mäkiselle.

– Ehkä siinä oli myös tiettyä väsymystä kirkolliseen keskusteluun. En ole muuttanut teologista linjaani, mutta sävyni on muuttunut lempeämmäksi. Hankalassa kirkollisessa tilanteessa pitäisi säilyttää arvokkuus ja kaikkien osapuolten kunnioitus.

Korjattu 19.1. kello 13.45. Sitaatissa kerrottiin aiemmin, että hieman yli puolet avioliitoista Suomessa solmitaan kirkollisesti. Kaikista avioliitoista kirkollisesti solmitaan hieman alle puolet.

Kuva: Matti Karppinen

Lue täältä Miikka Ruokasen 19.1. julkaistu kirjoitus ”Ehdotus ykseyden säilyttämiseksi”.

Edellinen artikkeliKommentti: Osataan se populismi kirkossakin – leikkausten uhatessa diakoniakortti pöytään
Seuraava artikkeliToivo Hyyryläinen: Virsi luo yhteyttä

Ei näytettäviä viestejä