Mihin alkemiaa tarvittiin?

Tampereen piispa Matti Repo oli valinnut haastateltavakseen Helsingin Kirjamessuilla Antti Tuurin, jonka uusi romaani Alkemistit kiehtoi Repoa okkultisminsa vuoksi. Samaa pyrkimystä sielun henkiseen kehitykseen Repo sanoi havainneensa 1600-luvun pietismissä, jota hän on tutkinut Johan Arndtia koskevassa väitöskirjassaan.

Repo ja Tuuri keskustelivat eilen pitkään alkemia luonteesta. Repo oli taipuvainen näkemään sen henkisenä tienä ja vertauskuvallisena toimintana. Tuuri muistutti, että 1700-luvulla alkemia oli myös vallitsevaa todellisuutta ja hyväksytty tieteellinen metodi.

Alkemistien toinen osa on nimeltään Taivaalliset häät. Kirjassa on swedenborgilaisuutta, lisäksi toinen päähenkilöistä lukee ruusuristiläisyyden teosta Kyymiset häät. Tuurin mukaan sen uni- ja näkymaailma on kuin lainattu LSD-huuruista.

Tuuri arveli, että kyse on yliaistillisesti todellisuudesta, johon johtaa eri teitä, niin LSD kuin meditaatiokin. Tuuri sanoi itse uskovansa niin yliaistilliseen todellisuuteen kuin aliaistilliseen todellisuuteenkin. Viimeksi mainitun ilmausta ovat kännykät ja tietokoneet, jotka tempaat ihmisen valtaansa.

Lue Antti Tuurin haastattelu samoista teemoista 23.10. ilmestyneestä Kotimaasta.

Ilmoita asiavirheestä

Edellinen artikkeliKuinka tehdä tavallinen ihminen kiinnostavaksi
Seuraava artikkeliWe Want More -muusikko: Rukoukseni on hiljentymistä Jumalan edessä

Ei näytettäviä viestejä