Mielenosoitukseen osallistunut pappi: Kirkko näyttää siunaavan leikkaukset

Viime lauantaina helsinkiläinen pappi Minna Mannert kantoi väkijoukossa kylttiä, jossa luki: ”Herra, siunaa päättäjiämme”. Mannert osallistui Helsingissä järjestettyyn mielenosoitukseen, jolla vastustettiin hallituksen leikkauspolitiikkaa.

Mielenosoitus kokosi viitisen tuhatta ihmistä. Mannertin kanssa marssi noin 30 kirkon työntekijää ja muuta kristittyä. Joukossa oli lukuisia pappeja.

Kristityt oikeudenmukaisen talouspolitiikan puolesta -niminen ryhmä vastusti suomalaisten hyvinvointierojen kasvamista. Lisäksi se arvosteli leikkauksia, joista kärsivät muiden muassa kristitystä arvopohjasta käsin toimivat kansalaisjärjestöt.

Viime viikolla kehitysyhteistyörahoja koskeva kannanotto kuultiin myös arkkipiispa Kari Mäkiseltä. Hän ilmaisi huolensa siitä, mitä kehitysyhteistyöbudjettiin suunnitellut 300 miljoonan euron leikkaukset kertovat maamme arvomaailmasta.

Kirkko esitteli viime talvena omat tavoitteensa hallitusohjelmaan. Listalla oli kehitysyhteistyön määrärahojen lisääminen. Kirkko vetosi hallitukseen myös muun muassa pakolaiskiintiön korottamiseksi ja lapsiperheiden köyhyyden vähentämiseksi. Mannertin mukaan nyt näyttää kokonaisuutena siltä, että kirkko siunaa leikkauspolitiikan.

… 

Kirkolla on köyhien tilanteesta ruohonjuuritason kokemusta, jota on tärkeää tuoda tietoon, sanoo diakonian ja sielunhoidon johtaja Kalle Kuusimäki Kirkkohallituksesta.

Kuusimäen mukaan kirkon ei pidä ottaa puoluepoliittista kantaa. Yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen sen sijaan pitää hänen mielestään kannustaa.

– Sille ei voi mitään, jos jokin puolue puhuu samalla tavalla kuin kirkko. Kirkon oikeutus puhua nousee Jeesuksen esimerkistä ja kentän todellisuudesta. Yhteisvastuun eetoksesta muistuttaminen kirvelee tietysti niitä, jotka ajattelevat lähinnä oman varallisuutensa kartuttamista.

Kuusimäki huomauttaa, että kirkon yhteiskunnallinen vaikuttaminen ei ole vain viranhaltijoiden puhetta.

– Kaikilla foorumeilla käydyt keskustelut eivät myöskään päädy julkisuuteen.

Seurakuntatasolta Kuusimäki nostaa esiin hyvän tavan vaikuttaa: alueellisia päättäjiä kannattaa viedä tutustumaan diakoniatyön arkeen.

Kirkko puolustaa huono-osaisia parhaiten juuri tekemällä diakoniatyötä, sanoo hyvinvointisosiologian professori Juho Saari Itä-Suomen yliopistosta. Saaren mukaan ydinkysymys on, kuinka paljon kirkko osoittaa resursseja diakoniatyöhön aikana, jolloin sen oma talous kiristyy.

– Se on kirkon iso arvovalinta seuraavien vuoden tai kahden aikana.

… 

Mielenosoitukseen osallistunut Minna Mannert kaipaa kirkolta julkista kannanottoa, sellaista kuin Kohti yhteistä hyvää -asiakirja vuodelta 1999. Se oli viime laman jälkeen julkistettu piispojen yhteinen puheenvuoro hyvinvointiyhteiskunnan puolesta.

– Nyt olisi aika lähteä avoimesti teologiseen keskusteluun varallisuuseroista. Ja jos kirkko vaikuttaa kulissien takana, se olisi hyvä tuoda näkyviin.

Mannertin mukaan tämänhetkinen tilanne hämmentää myös työntekijöitä. He pohtivat, kuinka paljon voivat sanoa ja mihin voivat nojautua.

– Minulla ei ole valtuuksia käyttää kirkon ääntä. Lähdin mielenosoitukseen, koska minulla ei ole myöskään valtuuksia olla käyttämättä sitä.

… 

Minna Mannert on vieraana Sillanrakentajat kirkossa -ohjelmassa, joka kuullaan Radio Deissä tänään torstaina 27.8. kello 16–17.

Kuva: Jani Laukkanen

Edellinen artikkeliTurun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä
Seuraava artikkeliLapsiasiavaltuutettu kriittisenä kauppojen aukiolon vapauttamiselle

Ei näytettäviä viestejä