Lapsiasiavaltuutettu kriittisenä kauppojen aukiolon vapauttamiselle

Hallitus esittää kauppojen ja parturi-kampaamoiden aukioloa säätelevän liikeaikalain kumoamista. Kaupat saisivat päättää sen jälkeen aukiolostaan vapaasti.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii suunnitelman lapsivaikutusten selvittämistä. Kurttila muistuttaa, että lapsivaikutusten selvittämisen avulla yhteiskunnallisessa päätöksenteossa voidaan ottaa johdonmukaisesti huomioon lapsen etu. Hän kertoo suhtautuvansa jo lähtökohtaisesti kriittisesti kaikkiin hallituksen esityksiin, joista lapsivaikutusten arviointi puuttuu.

Kurttilan mukaan kysymys ei ole vain esimerkiksi vuorohoidon tarpeen arvioinnista, vaan muun muassa vanhempien ja perheen jaksamiseen ja yhteiseen aikaan liittyvistä näkökulmista.

Hän muistuttaa, että kaupan työntekijöissä on paljon perheellisiä. Siksi nyt tehtävät päätökset vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen, myös tuleviin sukupolviin.

– Kysymykseni kuuluu: onko yhteiskunta valmis ottamaan huomioon muun muassa vuorohoidon laadukkaan järjestämisen ja lisäämisen sekä mahdollisen kotipalvelun antamisen suoraan perheisiin? Perheistä joka viides on yhden vanhemman perhe, joissa toimeentulo on erityisen tiukoilla. Köyhyysaste yhden vanhemman perheillä on korkea, eli tarve toimeentulon varmistamiseen muun muassa yövuoroja tekemällä on ymmärrettävä.

Vaarana vahvojen yhteiskunta

Tuomas Kurttila kertoo kantavansa huolta myös pyhän asemasta suomalaisessa yhteiskunnassa.

– Yhteiskunnassa ovat voimistumassa äänenpainot, jotka vaativat muun muassa arkipyhien poistamista. Suomalaisille perhe ja sen yhteinen aika on tärkeää. Annetaanko tähän mahdollisuutta? Kurttila kysyy.

– Onko syntymässä vahvojen yhteiskunta, jossa osa sanelee työehtonsa ja toiset tyytyvät, mitä viivan alle jää. Kun tietoisuus ja kokemus yhteisestä katoaa, jää jäljelle kunkin oma selviytyminen. Uskon tällä olevan vaikutuksia suomalaiseen lapsuuteen ja arkeen.

Kurttila kertoo toivovansa keskustelua niistä arvoista, joihin päätös perustuu. Lapsiasiavaltuutetun mukaan kilpailukyky ei ole kestävää, mikäli sen parantaminen tapahtuu lapsuuden ja perheiden hyvinvoinnin kustannuksella.

Lisäksi Kurttila epäilee, ettei kauppojen pidemmillä tai joustavammilla aukioloajoilla ole välttämättä työllistävää vaikutusta.

– Kilpailukykyloikkaa on kestävää hakea vahvasta hyvinvointiajattelusta, joka takaa laajan väestötason paremman integroitumisen hyvinvointiin ja toimintakykyyn, tuottavuuden lisäämisestä muun muassa organisaatioiden toimintoja järkeistämällä sekä yritystoiminnan aktivoimisella.

Kuva: Kristiina Kontoniemi

Lue myös:

Hallitus esittää kauppojen aukiolon vapauttamista – kirkko pysyy kannassaan

Edellinen artikkeliMielenosoitukseen osallistunut pappi: Kirkko näyttää siunaavan leikkaukset
Seuraava artikkeliMikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä