Merkittävä teologi: Paavi Franciscus saattaa vapauttaa papit selibaatista ja avioitumiskiellosta

Huomattava katolinen teologi Leonardo Boff sanoo, että paavi Franciscus saattaa pian höllentää pappien selibaattia ja avioitumista koskevia sääntöjä. Asiasta kertoo Christian Today, joka siteeraa artikkelissaan Boffin haastattelua Kölner Stadt-Anzeignerissa. Boff on vapautuksen teologian suuria nimiä, joka on eronnut pappisvirasta jouduttuaan liberaaleine mielipiteineen kahnaukseen katolisen kirkon kanssa.

Haastattelussa Boff kertoo, että brasilialaiset piispat ovat suorasanaisesti pyytäneet paavi Franciscusta sallimaan pappisvirasta luopuneiden ja sittemmin avioituneiden paluun takaisin papin töihin.

Christian Todayn mukaan eri puolilla maailmaa on tällä hetkellä tuhansia pappeja, jotka ovat jättäneet työnsä mennäkseen naimisiin. Katolinen kirkko tekee selibaattisääntöihinsä vain harvoja poikkeuksia. Esimerkiksi idän katolisissa kirkoissa on mahdollista olla avioitunut pappi, jos avioliitto on solmittu ennen pappisvihkimystä. Britanniassa on sallittu vihkimys katoliseksi papiksi anglikaanille, joka halusi jättää kirkkonsa naispappeuden hyväksymisen jälkeen.

Boff sanoi saksalaislehden haastattelussa, että paavin ystävä, brasilialainen emerituskardinaali Claudio Hummes on ollut mukana brasilialaispiispojen vetoomuksessa.

– Kuulin, että paavi haluaa toteuttaa tämän pyynnön – aluksi kokeiluna Brasiliassa.

Taustalla on katolisen kirkon pula papeista. Esimerkiksi Brasiliassa on noin 140 miljoonaa katolilaista ja siellä tarvittaisiin ainakin 100 000 pappia. Tällä hetkellä maassa on 18 000 pappia.

– Institutionaalisesti tämä on katastrofi. Ei mikään ihme, että uskovaisia virtaa evankelikaalien ja helluntailaisten riveihin, Boff sanoi.

– Ensi askel tilanteen parantamiseksi olisi, että tuhannet naimisiin menneet papit voisivat tehdä jälleen työtään.

Kuva: Antonio Cruz /Agência Brasil / Wikimedia Commons

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliValtaosa seurakuntatalouksista sai edellisvuotta vähemmän verotuloja
Seuraava artikkeliNyt tärppäsi – Kemin kirkkoherraksi neljä hakijaa

Ei näytettäviä viestejä